2016. október 4., kedd

Fekvő kétrészes fel-fel hullám

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Fekvő kétrészes fel-fel hullám

Itt meg fogjuk tanulni, hogyan emeljük fel a pránát a kilégzésnél, ami elengedhetetlen folyamat a meditációhoz. Már ezen a kezdeti szinten is fontos, hogy kis lépésekben haladjunk, és az elejétől kezdve rögzítsük azt a légzésmódszert, ami erősíti a meditációt. Ez a második gyakorlat azonos az elsővel, ami a belégzést illeti. Először lélegezzünk be a hasunkba, majd a belégzés második részében töltsük fel a bordakosarat. A kilégzést illetően azonban ez a légzéshullám a fordítottja. Mivel az izmoknak több erőfeszítésbe kerül fenntartani a bordakosár kitágult állapotát, a normális tendencia az, hogy a mellkast ürítjük ki először, de itt arra használjuk a hasizmokat, hogy először hasból fújjuk ki a levegőt, és közben a mellkas maradjon felfújva. Csak azután engedjük beesni a mellkast, hogy ez megtörtént. Szánjunk egy kis időt arra, hogy megtapasztaljuk a különbséget e gyakorlat és az előző között azáltal, hogy először engedjük a bal kezünket leesni a hasunk süllyedésével együtt, majd a jobb kezünket a szívünk fölött. Ennek érdekében meg kell feszítenünk a haránt hasizmokat a kilégzés közben, és húzzuk be a gerinc felé. Így ki tudunk lélegezni a hasunkból, miközben a mellkasunk levegővel teli marad. Ezt az erőteljes légzésmódszert csak akkor alkalmazzuk, amikor a testünk mozdulatlan, mint hanyatt fekve vagy ülő helyzetben. Amikor az ászanákat vesszük fel, illetve kijövünk belőlük, akkor csak a haránt hasizom köldök alatti részét aktiváljuk.

Addig folytassuk ezt a gyakorlatot, amíg nem érezzük azt, hogy a belégzés egy hullámként vonul végig a gáttól a vállakig, és az előző gyakorlattal ellentétben a kilégzés egy másik hullámként vonul végig a gáttól a vállakig, a hasizmok megfeszítésétől vezérelve.

Fekvő háromrészes fel-le hullám

Most megtanultuk a két alapvető légzéshullámot. A következő lépés abból fog állni, hogy finomítjuk őket annak érdekében, hogy a testünk minél nagyobb részét átjárhassák. Ebben a következő gyakorlatban három részre fogjuk osztani a törzset. Az első a szeméremcsonttól és a gáttól az alsó bordákig tart. Ezek az alsó lengőbordák alkotják a második terület alsó határát, ahová be kell lélegeznünk. Most érintsük meg a szegycsont alját a mellkasunk elején. Ez lesz a második, vagyis középső terület felős határa, melyet a rekeszizom oszt ketté."

Nincsenek megjegyzések: