2016. október 31., hétfő

A hat legnagyobb paleo tévhit

Bár a paleo étkezésről és annak hátrányairól írtam már korábban, érdemesnek tartom most még egyszer összefoglalni a legfontosabb tévhiteket, amelyeket a paleo étkezés hívei felhasználnak marketingjükben, és amelyek nem igazán megalapozottak. Michelle McMacken cikke alapján most tekintsük át a hat legismertebb tévhitet a paleo étkezéssel kapcsolatban!

1. tévhit: A paleolit-kori emberek egységes étrendet követtek.

A valóságban a paleolit-kori emberek étrendje erőteljes változatosságot mutat, mely függött a lakóhelytől, az évszaktól és az éghajlattól is. Tehát nincs olyan, hogy egységes paleo étrend, legfeljebb a modern korban.

2. tévhit: A paleolit-kori emberek étrendje sok állati fehérjét tartalmazott.

A valóságban a kutatások azt bizonyítják, hogy a kőkori emberek étrendje dominánsan növényi volt. A napi átlagos rostbevitel 70-150 g között mozgott, ami csak akkor érhető el, ha valaki nagyon sok növényt eszik. Az állatok az étrend kisebb részét képezték, és azok sem sokban hasonlítottak a mai állatokhoz, még a "szabadban tartott" állatokhoz sem.

3. tévhit: A paleolit kori emberek nem ettek gabonákat és hüvelyeseket. 

Mivel a rostok hamarabb lebomlanak, mint például az állati csontok, technikailag nehezebb felfedezni a növényi eredetű ételek nyomait a kőkori leletekben. Ennek ellenére a kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogy az ősemberek fogyasztottak gabonákat és hüvelyeseket is. 

4. tévhit: A modern "paleo" étrend egészséges.

Ez attól függ, hogy mivel hasonlítjuk össze. Jobb, mint a hagyományos amerikai (vagy európai) étrend, melyben a húsok, finomított szénhidrátok, hozzáadott cukrok és a tejtermékek dominálnak? Valószínűleg igen. De tápérték szempontjából a paleó nem veheti fel a versenyt a teljes értékű növényi étrenddel. A modern paleó étrendben túlsúlyban van az állati fehérje, amelynek a kapcsolata közvetlenül kimutatható a rák, a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegségek kialakulásával, valamint a korai halálozással. És kizárja a hüvelyeseket, melyek a bolygó legértékesebb ételei.

5. tévhit: Mi is étkezhetünk úgy, ahogy az őseink tették.

Nem igazán. Minden, amit manapság megeszünk, nagyon sok mindenben eltér a kőkorszaki ételektől a nemesítés és egyéb beavatkozások miatt. Ezen kívül, a kőkorszakban az emberek csak azt tudták megenni, ami a közvetlen környezetükben elérhető volt, vagyis például egy tojásból, avokádóból, áfonyából és húsból álló modern "paleó" étkezést nem tudtak volna összeállítani.

6. tévhit: Olyan étrendet kell követnünk, amit tudomásunk szerint az őseink is követtek.

Nem igazán. Alkalmazkodnunk kell a jelen körülményekhez, mint ahogyan az őseink is tették. Ahhoz, hogy manapság hosszú és egészséges életet éljünk, meg tudjuk etetni a ma élő hétmilliárd embert, és magát a bolygót is megvédhessük, olyan ételekre kell alapoznunk az étrendünket, amelyek megőrzik az egészségünket, valamint ökológiai és etikai szempontból fenntarthatók, vagyis teljes értékű növényi ételekre. 

Mindehhez tegyük hozzá még azt is, hogy az ősember általában viszonylag sokat mozgott, és egy olyan ember anyagcseréje, aki rendszeresen mozog, sportol vagy fizikai munkát végez, nem hasonlítható össze annak az anyagcseréjével, aki mozgáshiányos, ülő életmódot folytat.

Nincsenek megjegyzések: