2016. október 16., vasárnap

Agasztja megátkozza Nahusát

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Nahusa egyszer elérte, hogy ő lett Indra, a mennyek királya. Indra felesége, Szacsí után vágyakozott, és ezért, amikor ő lett Indra, írt egy levelet Szacsínak, hogy eljön a palotájába, és meglátogatja. Indráni elkezdett aggódni, de nem tehetett semmit. Így tehát elment a félistenek gurujához, Brihaszpatihoz, és elmondta neki a problémáját. Brihaszpati azt javasolta, kérje meg, hogy egy gyaloghintón érkezzen, melyet bölcsek visznek. Ő elmondta a feltételt Nahusának, Nahusa pedig arroganciájában nem jött rá arra, hogy mekkora illetlenség megkérni a bölcseket, hogy vigyék a gyaloghintóját.

A bölcsek nem szokták meg az ilyen munkát, ezért lassan haladtak, különösen Agasztja, aki alacsony volt. Nahusa sietett, hogy találkozzon Indránival, ezért azt kiabálta, hogy „Szarpa, szarpa!” Ennek a szónak az egyik jelentése az, hogy „Gyorsabban!” Egy alkalommal megpiszkálta Agasztját a lábával, és azt mondta: „Kumbhádimba szarpa szarpa”. A kumbhádimba azt jelenti, hogy „az, aki egy agyagedényből született”, Agasztjára utalva ezzel. A feldühödött Agasztja egy átokkal válaszolt: „szarpó bhava” - Válj kígyóvá! Nahusa király abban a pillanatban kígyóvá változott és leesett a Földre. Nárada Muni közbelépett Nahusa érdekében, és így Agasztja hozzátette, hogy Judhisthíra Mahárádzsa fogja felmenteni Nahusát az átok hatása alól.

Nahusa tehát egy kígyó testébe zárva leesett a Földre, és az erdőben kúszott ide-oda. Sok-sok év telt el. Amikor a Pándavák az erdőben töltötték a számüzetésüket, Draupadí meg akarta szerezni a Szougandhiká nevű virágot. A hatalmas Bhíma ment el, hogy megtalálja a virágot. A kígyó körbetekeredett Bhíma körül, és a hős Pándava már nem tudott kimenekülni a szorításából. Judhisthírának kellett elmennie, hogy kimentse az öccsét. Judhisthíra, mivel ő volt Dharmarádzsa, a vallásos törvények legjobb ismerője, helyes válaszokat tudott adni az óriáskígyó szavaira. Bhíma kiszabadult, és Nahusa is elérte a felszabadulást. Így tudta Agasztja egyszerre megbüntetni Nahusát arrogáns viselkedéséért, és ugyanakkor megmenteni őt, amikor megbánta tettét.


Nahusászana A, B, C (Nahusa király póza)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)


Nem világos, hogy mi az összefüggés maga a póz és a király között, akiről a nevét kapta. A nahusászana A, B, C póz ugyanis a múlabandhászana további három változata, különböző kéztartásokkal. Míg a múlabandhászanában a kezeinket egyszerűen a combunkra helyezzük, addig a nahusászana A-ban a lábaink mögött letámasztjuk a talajra, és homorítjuk a gerincet, a B pozícióban imatartásba helyezzük a kezeinket a hátunk mögött (gupta-namaszkára), a C pozícióban pedig gjána-múdrában a térdekre helyezzük a kézhátakat. Az A pózban nyithatjuk a mellkasunkat és némileg hátra tudjuk billenteni a medencét, ami által a csípő nyitása még hangsúlyosabbá válik. A B és C pózban a kéztartások az egyensúlyozás fejlesztését segítik elő.

Nincsenek megjegyzések: