2016. október 30., vasárnap

A vriscsikászana végrehajtása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Vriscsikászana (skorpió-póz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A vriscsikászana éles váltást jelent a múlabandhászana és nahusászana után, mert egyrészt egy fordított pózról, vagyis alkartámaszról van szó, másrészt a lábakat itt már zárjuk és hátrahajlítjuk. A karok pozíciója a skorpió lábaira, míg a lábak pozíciója a visszahajló, fullánkos farkára emlékeztet.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre térdelő helyzetbe, majd kilégzésre helyezzük el az alkarokat párhuzamosan a talajra vállszélességben. Az egyik leggyakoribb hiba a skorpiópóznál az alkarok elhelyezése szokott lenni. Ha a vállmobilitásunk nem elegendő, akkor hajlamosak vagyunk túl szélesre nyitni a könyökünket, és a tenyereket túl közel vinni egymáshoz. Ehelyett törekedjünk a vállszélességű, párhuzamos alkarpozícióra. Azt is megtehetjük, hogy a lefelé néző kutyából közvetlenül a földre helyezzük az alkarokat és onnan lendítjük fel a lábainkat a következő vinyászában.

Astau: Belégzésre emeljük és egyenesítsük a térdeinket, majd rugaszkodjunk el a talajtól, és juttassuk a lábainkat a fejünk fölé, egyenes térddel. Ez a pozíció megegyezik a pincsha-majúrászanával. Ehhez kétféle módszert választhatunk. A hivatalos, de nehezebbik módszer az, hogy a két lábunkkal egyszerre rugaszkodunk el, és a karokkal tolva, valamint a hátizmainkat megfeszítve kiegyensúlyozzuk a lábainkat a fejünk felett. A könnyebbik módszer az, ha az egyik lábunkat olyan magasra emeljük a levegőbe, amennyire csak tudjuk, és a másikkal rugaszkodunk el. Ebben az esetben a súlypont hamarabb a karok fölé kerül, de fönt zárni és fékezni kell a lábakat. Fontos, hogy a kiemelést belégzésre hajtsuk vére, mert ez a légzésfázis jobban elősegíti a súlypont emelkedését.

Nava: Kilégzésre lassan hajlítsuk be a lábainkat térdben, és törekedjünk a talpunkkal vagy a lábujjainkkal a fejünk felé. Ugyanakkor a fejünket, a vállunkat és a mellkasunkat is vigyük enyhén előre és fölfelé, a lábak felé törekedve. A második gyakori hiba a skorpió-póz végrehajtása során az, ha a gyakorló a vállait a könyöke felé viszi a pózban, és nem a tenyere felé. Ebben az esetben könnyen megtörténhet, hogy átfordulunk, és a lábaink a fejünk előtt érnek talajt. Ha megfelelő hajlékonysággal rendelkezünk csípőben és hátban, akkor a lábainkkal el fogjuk érni a fejünket.

Dasa: Belégzésre ismét egyenesítsük ki a lábainkat pincsha-majúrászanába.
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: