2016. október 20., csütörtök

Fekvő hatrészes fel-fel hullám

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Fekvő hatrészes fel-fel hullám

Ez a hullám ismét pontosan úgy kezdődik, mint az előző, de kilégzés közben megfordítjuk a sorrendet. A kilégzés az alhasban kezdődik, és onnan felfelé tart a gerinc mentén. Érezzük, ahogy az a hullám több erőfeszítést igényel, de fel is tölt energiával! E hullám alkalmazásának legfontosabb célja az, hogy rögzítsük, és a rendelkezésünkre álljon, amikor a függőleges síkba helyezzük a gerincet, és elkezdünk a gravitáció ellenében dolgozni. A hatrészes hullámok alkotják a meditációs technikák alapját; a hatrészes fel-fel hullám pedig kifejezetten a Kundaliní felemelésének negyedik motorja, melyet a tizenhatodik fejezetben ismertetünk. Amikor ezt a hullámot alkalmazzuk, folyamatos pulzálást kell éreznünk a gáttól a keresztcsonton át a fej felé haladva, belégzés és kilégzés közben is egyaránt.

Ez a pulzáló mozgás természetesen létezik, éspedig a gerincfolyadék pulzálásának nevezik. A keresztcsontot (víz-csakra) használja pumpaként, amely felfelé áramoltatja a pránával feltöltött gerincfolyadékot az agy közepébe (harmadik szem-csakra). Ez a pulzáló áramlás a Kundaliní energetikai jelenségének fizikai megfelelője, és részletesebben leírjuk majd a tizenharmadik és tizenhatodik fejezetben.

A fekvő légzéshullámok célja az, hogy átadjuk magunkat a légzés folyamatának anélkül, hogy küzdenünk kelljen a gravitáció ellen. Addig folytassuk a kísérletezést a légzéshullámokkal, amíg meg nem tapasztaljuk azt, hogy a légzés erőteljes hulláma mozgat bennünket, és hogy ez a hullám konkrétan keresztüláramlik a testünk minden egyes sejtjén és feltölti azokat. Amikor már elégedetté váltunk ennek a hullámnak a gyakorlásával, átválthatunk az ülő hullámok gyakorlására. Ezeket eleinte nehezebb megérezni, mivel az izmokba rögzült statikus minták miatt úgy tartjuk magunkat, hogy nem tudjuk érezni a légzés élő voltát. Amikor azonban sikerül rögzíteni az ülő hullámokat, akkor azok sokkal erőteljesebben képesek felfelé szállítani az életerőt és a lélegzetet a gerinc mentén az agyba."

Nincsenek megjegyzések: