2016. október 6., csütörtök

Fekvő háromrészes fel-le hullám

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A harmadik és legmagasabb terület kizárólag a mellkasban található, és a szegycsont aljától a kulcscsontokig tart. Szigorúan véve még magasabbig tart, mivel az első és második borda és a tüdőcsúcsok is a kulcscsont felett helyezkednek el.

Hanyatt fekvő helyzetben helyezzük a bal kezünket a hasunk aljára. Ne feledjük, hogy az alsó rész ebben az esetben kisebb, mint a kétrészes hullámnál, melynél csak a hasat és a mellkast különítettük el. Most engedjük felemelkedni a bal kezünket, a törzs alsó harmadába végezve a belégzést, majd kilégzésnél engedjük lesüllyedni. Ismételjük ezt meg néhányszor, amíg pontosan be nem azonosítottuk ezt a területet. Tartsuk ugyanott a bal kezünket, és helyezzük a jobb kezünket a fent leírt középső területre. A belégzés első felét irányítsuk a törzs alsó harmadába, megemelve a bal kezet, és csak utána lélegezzünk be a középső részbe, megemelve a jobb kezünket.

Kilégzés közben engedjük lesüllyedni először a jobb kezünket, és csak utána a balt, ami azt jelenti, hogy először a középső részből lélegzünk ki, majd az alsóból. Végezzünk el így néhány légzést, amíg meg nem tanuljuk tisztán elkülöníteni a két részt.

Amikor ezt már elértük, emeljük fel a bal kezünket a hasunkról, és helyezzük a mellkas felső részére, a szívünk és az ádámcsutkánk közé. Most a belégzés első harmadát irányítsuk a hasunkba, ahol az előbb a bal kezünk volt, utána a belégzés második felével töltsük fel a törzs középső részét. Amikor ezzel megvagyunk, a a belégzés utolsó harmadát irányítsuk a törzs felső harmadába. Biztosítsuk, hogy a belégzés eléri és átszellőzteti a felső tüdőlebenyeket, melyeket gyakran elhanyagolunk. De mindezt erőfeszítés nélkül tegyük!"

Nincsenek megjegyzések: