2017. március 8., szerda

A jógadíler

Több, mint tíz éve foglalkozom jógaoktatással. Amikor kezdtük, összesen öt-hat jógastúdió volt Budapest-szerte, és az emberek lelkesen vetették bele magukat az új mozgásoformába. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és mi még mindig tartjuk a jógaórákat. Már több, mint tíz jógaoktatóval, és azóta sokféle új órával gazdagodott az Atma Center. Sőt, mindenben érdekeltek vagyunk, ami a jógával kapcsolatos. Ez a poszt most nem önreklámozás akar lenni mindenáron, inkább csak egy metszete annak, hogy milyen is a jógaoktatás világa jelen pillanatban. 

Az tény, hogy az embereknek nagy szüksége van a jógára, mely az egyik leghatékonyabb és legfenntarthatóbb egészségmegőrző mozgásforma. Akár 60-70 éves kor felett is lehet gyakorolni, és már a gyerekek is elkezdhetik. Számos különböző betegség és panasz mellett, illetve azok enyhítése céljából is használható. Bizonyos értelemben véve nem annyira izgalmas, mint például az extrém sportok, és nem is produkál olyan látványos izomzatot vagy fogyást mint egyes divatos, nyelvkilógatós edzésformák. De a terápiás hatása vitathatatlan. 

Az Atma Center a jógaoktató-képzésben is igyekszik kivenni részét. Amellett, hogy már hatodik éve indítunk Ashtanga-jóga oktatói képzést, kialakítottunk egy egyedülálló 200 órás jógaoktatói képzést is, melynek során hat különböző jógastílus és óratípus oktatását sajátítják el a résztvevők. Bár a jógaoktatás ma már nem csak rátermettséget és rutint igényel, hanem egy jó adag marketing-képességet is, ebben is igyekszünk segítséget nyújtani a nálunk vagy máshol végzett jógaoktatóknak és egyre sokasodó jógatúdió-tulajdonosoknak szakmai karriernapjainkon.

Emellett vannak jógás elvonulásaink és táboraink is, idén Pünkösdkor például a Bükkbe megyünk, augusztusban pedig Horvátországba. Természetesen jógafilozófiai előadásokon és különböző témájú workshopokon is részt vehetnek nálunk az érdeklődők. A blogomat is azért írom, hogy elegendő mennyiségű háttérismeretre tehessen szert az, akit a testgyakorláson túl is érdekel a jóga rendszere.

Az Atma oktatói munkahelyi jógaórák megtartását is szívesen vállalják, ami szintén egyre jobban kezd divatba jönni. Egy újabb terület, ahol szintén egyre nagyobb az igény, a magán jógaórák tartása. Vannak olyan oktatóink, akik házhoz mennek és ott tartanak egyedi igényekre szabott órákat, és olyanok is, akik az Atma Centerben tartanak jógaórákat az órarenden kívüli időpontokban azoknak, akiknek speciális igényei vannak, például terhesek, stresszesek, valamilyen panaszaik vannak, vagy úgy érzik, elvesznének egy csoportos órán. Én magam is egyre jobban szeretek magánórákat tartani, és amennyire időm engedi, bevállalok néhány vendéget. 

Legutóbbi újításunk a Mysore jógaórák bevezetése, hiszen sokan vannak olyanok, akik reggel szeretnének túllenni a napi Ashtanga-gyakorlásukon. Nem kizárt, hogy a jövőben vidéken is fogunk workshopokat tartani, illetve rendezvényeken is szívesen megjelenünk elméleti előadásokkal vagy gyakorlati órákkal. Szóval bármiben igyekszünk részt venni, ami jógával kapcsolatos, keressetek bátran!

Nincsenek megjegyzések: