2017. március 5., vasárnap

A pungu-kukkutászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

A pungu-kukkutászana végrehajtása sokban hasonlít a pársva-bakászanáéhoz, tehát ugyanazokat a hatásokat és ellenhatásokat kell alkalmazni a póz végrehajtásához. A különbség abban áll, hogy a lábunkat lótuszpózba kell helyezni a fejenállásban, ehhez pedig a combjainkat először kifelé kell forgatni, majd a térdeinket be kell hajlítani. Utána a bokákat az átellenes combtőhöz kell hozni, majd a végén egy kicsit befelé kell forgatni a combokat, hogy a lábfejek nekifeszüljenek a combtőnek. Amikor a lábakat a karjainkra engedjük, akkor a törzset kifelé kell forgatni, majd amikor a combunk ráért az átellenes felkarra, egy kicsit visszafelé kell forgatni a törzset, hogy a comb nekifeszüljön a felkarnak. A fej felemelése a földről úgy történik, hogy közben aktiváljuk a bandhákat és a súlypontot előrefelé mozgatjuk, ahogy a fejünk emelkedik.

Rávezető változatok

A póz végrehajtásához kulcsfontosságú, hogy be tudjuk helyezni a lábainkat lótuszülésbe a kezek segítsége nélkül. Tehát az összes lótuszos pózt be kell gyakorolni (az első sorozatban a garbhapindászana és a kukkutászana, a befejező sorozatban az úrdhva-padmászana, a pindászana, a matszjászana, a jógamúdrászana, a padmászana és az utpluthi, valamint a második sorozatban a szúptavadzsrászana. A lábak lótuszba helyezését a kezek segítsége nélkül a következő pózokban gyakorolhatjuk: hanyatt fekvésben vagy matszjászanában, szarvángászanában, majd utpluthiban. Ha mindegyikben sikerül behelyezni lótuszba, majd kibontani a lábainkat, akkor elkezdhetjük fejenállásban is gyakorolni a pózt. Az úrdhva-kukkutászana A változatában már szükségünk lesz arra, hogy fejenállásban is be tudjuk helyezni a lábainkat lótuszpózba. A lótusz bontását és felvételét majúrászanában (pávapózban) is gyakorolhatjuk. Mindegyik pózban többször egymás után helyezzük lótuszba a lábainkat, majd bontsuk ki.

A kiemelést úgy is gyakorolhatjuk, hogy először felvesszük a lótuszpózt a földön, majd oldalra forgatjuk a törzset, letesszük a tenyereinket a talajra, végül pedig kiemeljük magunkat a pózba. Innen gyakorolhatjuk a fejenállásba kiemelést is. Ezekből az elemekből össze tudjuk rakni a teljes pózt és vinyászát.

Haladó változat: Ha úgy érezzük, hogy fejenállásból már könnyedén megy a póz, akkor megpróbálhatjuk kézenállásban felvenni a lótuszpózt, és onnan beereszteni a pungu-kukkutászanába.

A gyakorlat hatásai:

Ez a póz megerősíti a karikat és a vállakat
Szélesebbé teszi a mellkast
Nyitja a csípőt és lazítja a lábak ízületeit
Fejleszti az egyensúlyt, a stabilitást és elősegíti a koncentrációt
Erősíti a gátizomzatot és a múládhára csakrát
Stimulálja és méregteleníti az emésztőrendszert
Csökkenti a menstruációs panaszokat és a csípőfájdalmakat


Ellenjavallatok: a csukló és a váll sérülései, porckorongsérv, hasi sérv, terhesség.

Nincsenek megjegyzések: