2017. március 26., vasárnap

Parivrittászana A

Parivrittászana A (körforgás-póz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A hátrahajlító blokk következő póza a parivrittászana A és B. Valójában ezek a pózok, bár hátrahajlításból indulnak, teljes mozgástartományában végigmozgatják a gerincet. Igazából dinamikus, aktív ászanákról van szó. A parivrittászana A-ban fejenállásban letesszük a lábainkat a hátunk mögött, és mindkét irányba (óramutatóval megegyező és ellentétes irányba) is körbesétálunk a lábainkkal a talajon. A parivrittászana B-ben ugyanezt kézenállásból, illetve hídból hajtjuk végre. A póz másik néven mandalászanaként is ismert, mindkét szó a körre, a körmozgásra utal. A kör a teljesség szimbóluma, és a világot (a spirituális és anyagi világot, Istent és a teremtését) is jelképezi. Az önmaga farkába harapó kígyó sok kultúrában a teljesség, a végtelenség, a Kezdet és a Vég, az Alfa és az Omega egybeolvadását jelképezi. Ezzel a pózzal is a gerincünk teljes mozgástartományát kihasználva annak teljes uraivá válunk.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre térdelő helyzetbe, majd kilégzésre helyezzük a fejünket a talajba és a kezeinket fűzzük össze, mint a befejező sorozat sírsászana A pózában.
Astau: Belégzésre emeljük ki a lábainkat fejenállásba
Nava: Kilégzésre engedjük le a lábainkat a talajra a hátunk mögött viparíta-dandászanába, majd induljunk el a lábainkkal a talajon az óramutatóval ellentétes irányba. Tegyünk meg három vagy öt kört. Amikor a lábak a lefelé néző kutya pozíciójához közelítenek, akkor lélegezzünk ki, és amikor a viparíta dandászana pozíciójához közelítenek, akkor lélegezzünk be. Ezek után álljunk meg a viparíta dandászanában, majd induljunk el az óramutatóval megegyező irányba a lábainkkal, és ismét tegyünk meg három vagy öt kört. Az utolsó kör után lélegezzünk ki viparíta-dandászanában.
Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat ismét fejenállásba.
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: