2017. március 18., szombat

Ékapáda-kapótászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ékapáda-kapótászana (egylábas galambpóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Az ékapáda-kapótászana a következő hátrahajlító póz ebben a blokkban, és tulajdonképpen a második sorozat kapótászanájának és az első sorozat szétubandhászanájának a keveréke. A kapóta (galamb) mitológiai jelentőségét már a második sorozatnál ismertettük.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre a kezeink között úgy, hogy a bal lábunk nyújtva legyen, a jobb pedig behajlítva, és a jobb térdünkön támaszkodjunk térdelő pozícióban. Kilégzésre helyezzük a kezeinket a csípőnkre.

Astau: Belégzésre helyezzük a tenyereinket imatartásba a mellkasunk előtt, és ereszkedjünk hátra a kapótászanába. Igyekezzünk mindkét kezünkkel megfogni a jobb lábunk ujjait vagy a bokánkat. Emeljük ki a csípőt és a mellkast minél magasabbra. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.

Nava: Kilégzésre egyenesedjünk fel, és tegyük a kezeinket a derekunkra.
Dasa: Belégzésre helyezzük a tenyereket a talajra, és emeljük ki magunkat ingapózba.
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Csaturdasa-vimsatihi: ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (szapta-trajódasa) a bal oldalra is.

Aktív elengedés technikája

A póz felvételéhez a kezeinkkel húzni kell a lábfejünket, ugyanakkor a talajba nyomva őket felfelé is kell tolni a testünket. A teljes hátrahajlításban mindig részt vesz a vállízület és a csípőízület is, ezért ezeket teljesen meg kell nyitni. Ha a váll vagy a csípőhajlítók kötöttek, akkor a hátrahajlítás teljes egészében a derekunkra fog koncentrálódni, és károsíthatja az ágyéki porckorongokat. Ezt a hasfal feszesen tartásával tudjuk kivédeni. Ha a csípő vagy a vállöv nem eléggé nyitott, akkor különböző rávezető gyakorlatokkal kell megnyitni őket. A fejünket teljesen hátrahajlíthatjuk, ha nincsenek nyaki panaszaink. Ha tudjuk, a levegőben is tarthatjuk a fejünket. A nyújtott láb talpát nyomjuk a talajba, így azzal is segíthetjük a törzs kiemelését. A térdet feszítsük át, húzzuk fel a térdkalácsot, és feszítsük meg a combhajlító izmokat, hogy a nyújtott lábunkkal tényleg emelni tudjuk a medencét.

Rávezető változatok

A póz gyakorlása előtt gyakoroljuk a szétubandhászana kéztámasz nélküli, teljes változatát, illetve a kapótászana kétlábas változatát. Amennyiben a csípőt vagy a vállunkat nyitni kell, végezzünk külön nyitó pózokat ezekre a területekre. Ha a kezünkkel még nem érjük el a lábfejünket, akkor használhatunk egy övet is, melyet a jobb boka köré tekerünk és abba kapaszkodunk a kezeinkkel. Fontos, hogy a könyökeink vállszélességben legyenek, és ne távolabb egymástól. Haladó változat: Ha rendelkezünk elegendő hajlékonysággal, akkor a lábujjaink helyett foghatjuk a bokánkat, a lábszárunkat vagy akár a térdünket is. További mód a gyakorlat nehezítésére a nyújtott láb emelése a levegőbe.

A gyakorlat hatásai

Nyújtja a test elülső oldalát, a bokákat, combokat és a lágyékot is
Nyújtja a hasat, mellkast és a torkot is
Nyújtja a mély csípőhajlító izmokat (iliopszoász)
Erősíti a hátizmokat
Javítja a testtartást
Stimulálja a hasi szerveket és a nyaki mirigyeket

Ellenjavallatok: Magas vagy alacsony vérnyomás, migrénes fejfájás, alvászavar, komoly deréktáji vagy nyaki sérülés.

Nincsenek megjegyzések: