2017. március 2., csütörtök

Az elme és a prána együttes irányítása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"9. Fejezet

9. Törvény: A prána és a vritti együttes irányításával az elme a Kundaliní harmadik mozgatójává válik.

Hogyan építsük fel a meditációt?

Amikor sok évszázaddal ezelőtt a hatha- és rádzsa-jóga két rendszerré oszlott, a jógik választottak, hogy vagy a gondolataik irányítása által uralták az életerőt (pránát), amit rádzsa-jógának nevezünk; vagy a légzés irányításával igyekeztek uralni a gondolataikat (vrittit), amit hatha-jógának nevezünk. A gyors siker érdekében azonban mindkettőt párhuzamosan kell gyakorolni. Az igaz, hogy az egyik uralása elvezet a másik uralásához is, de mennyi idő alatt? Ha azonban egyszerre irányítjuk az elmét és a légzést, akkor egy átlagember és belátható időn belül elérheti az irányítást mindkettő fölött. Ha külön-külön vagy egymás után szeretnénk a pránájáma vagy a meditáció mesterévé válni, akkor a folyamat nagyon sokáig tarthat. Ha mindkettőt egyszerre gyakoroljuk és úgy kombináljuk őket, hogy ugyanazok a strukturális elemek összecsengenek bennük, akkor jelentősen lerövidíthetjük ezt az időt.

A pránájámát és a meditációt úgy gyakorolni, hogy támogassák egymást azt jelenti, hogy lépésről lépésre beleillesztjük a meditációs gyakorlatunkat a légzésvisszatartásainkba (kumbhakákba), ami növeli a tárgyon történő koncentrációnk minőségét, Emellett úgy építsük fel a meditációnkat, hogy lelassítsa a légzésünket és fejlessze a pránájámánkat. Éppen ezért nem elegendő az, ha csak figyeljük a légzésünket és lassan relaxáltabbá válunk, ahogy a légzés lassul. A meditáció szerkezetének tartalmaznia kell olyan komponenseket, melyek teljesítése egyre hosszabb időt igényel, ahogy haladunk előre. Így, ahogy a meditációs technika nehezedik, úgy kell hozzálassítanunk a légzésünket is.

A meditációnk mentális aspektusának nem csak arra kell korlátozódnia, hogy figyeljük az elménket annak reményében, hogy ritkulnak a gondolataink. Az emberek évtizedekig gyakorolták ezt vajmi kevés sikerrel. Az elme megfigyelése valójában nem változtat a feltételekhez kötöttségen (vászanán), vagy karmikus tárházunkon (karmásaján), legfeljebb azt akadályozza meg, hogy kialakuljon az újabb feltételekhez kötöttség vagy karma. Sokkal hamarabb elérjük a sikert, ha ehelyett kreatív módon dolgozunk az elménkkel meditáció közben. Ha tudatosan felfelé vezetjük a Kundalinít a koncentráció módszerével, ezáltal a Kundaliní harmadik mozgatójává tesszük az elmét."

Nincsenek megjegyzések: