2017. március 11., szombat

Ékapáda dhanurászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ékapáda dhanurászana (egylábas íjpóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Az ékapáda dhanurászana az első hosszabb hátrahajlító blokk első póza. A negyedik sorozatban eddig csak egy-egy különálló hátrahajlító póz jelent meg: a vriscsikászana (skorpió-póz), illetve a pádángustha-dhanurászana (lábujjfogás íjpózban), melyből ez az egylábas hátrahajlító póz is levezethető. A hátrahajlító blokkban az ékapáda-kapótászana, valamint a parivrittászana A és B fog még szerepelni, bár a blokk közepén megjelenik egy csípőnyitó póz, a parjankászana. A dhanurászana mitológiáról már beszéltünk a korábbi dhanurászana-pózok során.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ereszkedjünk le csaturanga-dandászanába, majd kilégzésre a hasunkra.

Astau: Belégzésre fogjuk meg a jobb lábunkat a jobb kezünkkel, majd forgassuk előre a könyökünket a fejünk fölé! Fogjuk meg a jobb lábfejünket a bal kezünkkel is. Egyenesítsük a jobb térdünket és a könyökeinket, nézzünk felfelé és végezzünk el öt mély légzést a pózban (ékapáda dhanurászana A).

Nava: Kilégzésre engedjük a talpunkat a jobb vállunkra, és továbbra is fogjuk a két kezünkkel. A bal láb mindkét póz alatt nyújtva marad. Végezzünk el öt légzést ebben a pózban is (ékapáda dhanurászana B).

Dasa: Kilégzésre engedjük el a jobb lábunkat, és emeljük ki magunkat csaturanga-dandászanába.

Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.


Trajódasa-astadasa: Imételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (szapta-dvádasa) a bal lábra is.

Nincsenek megjegyzések: