2017. március 23., csütörtök

A csakrák megnyitása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Nincs olyan csakra, amely minden helyzethez illik. Általában véve azt mondhatjuk, hogy a szívcsakra az, amely a legtöbb-féle helyzethez megfelel, de még így is szinte végtelen számú helyzet van, amikor a szívcsakrán történő meditáció nem lesz megfelelő. Tegyük fel például, hogy egy nagy multicég ügyvezetői vagyunk, és igazgató testületi ülésen vagyunk. Megfelelő-e ilyenkor a szívcsakrán meditálni? Vagy ha egy utasszállító repülőgép kapitánya vagyunk, és viharban kell fel- vagy leszállni? Vagy büntetésvégrehajtó tisztek vagyunk egy börtön-lázadás közepette? Vagy sebészek vagyunk, aki éppen műtétre készül? Az összes itt felsorolt helyzetben egyértelműen nem tanácsos a szívcsakrán meditálni. Ha valaki felelősséget visel a társadalomban, akkor szükségünk lesz arra, hogy a megfelelő időben a megfelelő csakrákat tudjuk aktiválni. Az eddig felépített meditációs technika fejleszti azon képességünket, hogy azonnal az aktuális szituációhoz illő csakrába tudjuk helyezni a pránát.

Egyes gyakorlók azt javasolják, hogy minden egyes légzésnél meditáljunk egy másik csakrán. Azonban, ha minden légzésnél csak egy csakrán meditálunk, akkor ez nem fog a légzés meghosszabbítására ösztönözni. Ha az összesen meditálunk, belégzésnél fölfelé, kilégzésnél pedig lefelé, akkor a légzésünk megnyúlik és fejlődni fog a koncentrációs képességünk, különösen, ha elkezdjük belefoglalni a csakrák különböző aspektusait. Az egyes csakrákon történő meditációba csak akkor fogjunk bele, ha kétség nélkül tisztában vagyunk vele, hogy melyik van lemaradva, és melyiket akarjuk aktiválni egy bizonyos feladathoz. Emellett, ha az összes csakrát belevesszük mindegyik légzésbe, akkor megtanuljuk átvinni a pránát az egyik csakrából a másikba, megtisztítva a központi energiacsatornát. Ez egy lényeges képesség, és nem fejlődik ki, ha minden egyes légzést külön csakrába irányítunk. Az egyes csakrákkal kapcsolatos bővebb információt a 13. fejezet tartalmazza. Ezen a ponton fontos, hogy kifejlesszük a képességünket a prána spontán elhelyezésére az egyes csakrákban. Ezt a képességet azáltal fejlesztjük ki, hogy fel és levezetjük a pránát a központi energiavezetéken minden egyes lélegzetvételnél.

9c Gyakorlat: A váltott orrlyukas légzés hozzáadása

Ha nehéznek találjuk a központi energiavezetékre irányított koncentrációt a 9a feladatban, akkor végezzük ugyanezt a gyakorlatot váltott orrlyukas légzéssel kombinálva, ahogy az 5. gyakorlatban tanítottuk. Ehhez pontosan ugyanazt a mentális gyakorlatot kell végrehajtani, amit a 9a-ban megtettünk, de ehhez tegyük hozzá az 5. gyakorlatba leírt fizikai gyakorlatot. Ezáltal a prána beáramlik a központi energiavezetékbe, ami könnyebbé teszi a vizualizációját.

Nincsenek megjegyzések: