2017. március 19., vasárnap

Parjankászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Parjankászana (pamlag-póz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Az alábbi pózt is tekinthetjük hátrahajlító póznak, legalábbis a kötött csípőhajlítók esetében íves lesz a hátunk. Viszont a póz célja elsődlegesen a térdízület mobilizációja és a csípőhajlítók nyújtása, így került a sorozatba az előző ékapáda-kapótászana után.
A parjanka ágyat vagy pamlagot jelent, és mitológiailag az istenek trónjára vagy fekhelyére utal, mely a hatalmat és a magasabb szintű élvezetet képviseli. Az Úr Visnunak nem kell felállnia a pamlagjáról ahhoz, hogy megnyilvánítsa a számtalan univerzumot és fenntartsa azokat. Mindezt csupán álmában, az akarata segítségével képes megtenni. Emellett a póz arra is emlékeztet, hogy a dzsívátmá (egyéni lélek) csupán Isten parányi része, és ezért nem az a természete, hogy istenként függetlenül élvezze a teremtést. A lélek eredeti természete az, hogy Isten részeként a Legfelsőbb Purusa élvezetét segítse elő.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre lefelé néző kutyapózból dandászanába (nyújtott lábas ülőhelyzetbe). Kilégzésre feküdjünk hanyatt savászanába.

Astau: Belégzésre hanyatt fekvésben emeljük a kezeinket a fejünk fölé, majd kilégzésre gördüljünk fel a lábainkkal és a törzsünkkel halászanába (ekepózba). Fogjuk meg a kezeinkkel a lábujjainkat.

Nava: Belégzésre gördüljünk fel ülőhelyzetbe, de közben fogjuk a lábujjainkat, és a térdeket, valamint a bokáinkat behajlítva helyezzük el a lábainkat parjankászanába. Ez a láb-pozíció ugyanaz, mint a vírászana (hőspóz) azzal a különbséggel, hogy a lábfejeink pipálnak és oldalra fordulnak, és így a belső talpéleinken támaszkodunk. Üljünk egyenes törzzsel, és helyezzük a tenyereinket a térdeinkre, majd az állunkat a mellkasra hajtva végezzünk el öt mély uddzsájí légzést (parjankászana A).

Dasa: Kilégzésre engedjük hátra a törzsünket a talajra, és fogjuk meg a lábfejeinket két oldalról a kezeinkkel. Ha a lapockák leérnek a talajra, akkor igyekezzünk behúzni a hasfalunkat a kilégzések közben és a derekunkat is a talajhoz érinteni. A belső talpélek, a lábaszárak belső oldala, a térdek és a combok szintén a talajon vannak. Igyekezzünk egymás mellett tartani a lábfejeinket. Végezzünk el öt mély uddzsájí légzést a pózban (parjankászana B)

Ékádasa: Belégzésre emeljük ki magunkat ismét ülő helyzetbe, a karokra támaszkodva segítsük a törzs felemelését. Kilégzés közben helyezzük a tenyereinket ismét a térdeinkre.

Dvádasa: Belégzésre helyezzük a tenyereinket a talajra a térdek mellett, és emeljük ki magunkat lólászanába.
Trajódasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Csaturasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Pancsadasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: