2017. március 4., szombat

Pungu-kukkutászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

          Pungu-kukkutászana (sebzett kakas-póz)
          Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A pungu-kukkutászana a második kartámaszos póz a pársva-bakászana után. Hasonló nevű pózok az első sorozatban a kukkutászana (itt a lábak lótuszülésben vannak, és a karokat a térdhajlatokban dugjuk át, úgy tartjuk magunkat a levegőben), illetve a harmadik sorozatban az úrdhva-kukkutászana, melynél a lábak szintén lótuszban vannak, de a felkarokon vagy a hónaljban támasztjuk meg őket, a bakászanához hasonlóan. Jelenlegi pózunkban is a karokon támasztjuk meg a lábunkat lótuszban, de a pózban van egy törzscsavarás is, így a bal comb a jobb karra támaszkodik. Mindhárom pózban közös elem az, hogy a lábaink lótuszülésben vannak, és kartámaszban tartjuk magunkat. A póz szanszkrit neve a „sebzett kakas”, bár Iyengar egyszerűen pársva-kukkutászanának, vagyis oldalsó kakaspóznak nevezi.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre lefelé néző kutyapózból ugorjunk előre fejenállásba. A tenyerek a talajon vannak, mint a harmadik sorozat kartámaszos pózainak felvételekor.

Astau: Kilégzésre hajtogassuk be a lábunkat lótuszülésbe, még mindig fejenállásban maradva.

Nava: Belégzésre kezdjük leereszteni a térdeinket a karhoz, de közben forgassuk ki a törzset jobbra, és így a bal combunk fog a jobb felkarra érkezni. Amikor leért a comb a karunkra, kezdjük el lassan előretolni a mellkast és emelni a fejünket. Nézzünk az orrhegyre és végezzünk öt mély légzést a pózban, majd kilégzésre ismét közelítsük a fejünket a talajhoz.

Dasa: Belégzésre emeljük vissza magunkat fejenállásba és bontsuk ki a lábainkat.

Ékádasa: Kilégzésre ismét helyezzük lótusz pozícióba a lábainkat, de most fordított sorrendben: először a bal lábat tegyük be, majd a jobbat.

Dvádasa: Belégzésre ismét eresszük le a lábainkat a karunkra, de most a jobb combot a bal felkarra. Emeljük a fejünket, majd végezzünk öt légzést a pózban.

Trajódasa: Belégzésre emeljük vissza magunkat fejenállásba és bontsuk a lótuszt.
Csaturdasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsadasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: