2017. március 22., szerda

Mégsem káros a szójafogyasztás?

Amikor vegán lettem, akkor egy időre rákaptam a szója- és tofu-fogyasztásra, aztán leszoktam róla, mert sok mindenféle riogatást olvastam a szójával kapcsolatban. Dr. Michelle McMacken viszont a következőket írja cikkében:

"Alapok: A szójában izoflavonoidok vannak, vagyis olyan fitoösztrogének, melyek ezerszer gyengébbek az emberi ösztrogénnál és nem teljesen úgy viselkednek a testünkben, mint az emberi ösztrogén. Az izoflavonoidok blokkolják az ösztrogén egyes hatásait és utánozzák más hatásait, ami általában az egészség javulását eredményezi, emellett antioxidáns és gyulladásgátló hatásuk is van. A szója tartalmazza a legtöbb fehérjét és zsírt a hüvelyesek közül, valamint magas a vas- és rosttartalma is. 

Női egészség: Kimutatták, hogy a szója megakadályozza a mellrák kialakulását, ha olyan mennyiségben fogyasztjuk, mint az ázsiaiak. Egy 2008-as kutatás szerint a napi 1 pohár szójatejet vagy fél pohár tofut fogyasztó nők esetében 30%-al kisebb volt a mellrák kialakulásának kockázata, mint a szójamentes étrenden. Számos vizsgálat azt is kimutatta, hogy a mellrák túlélőinek körében is csökkenti a rák visszatérésének esélyét a szójafogyasztás. Egy nem régi tanulmány szerint a legtöbb szóját fogyasztó mellrák-túlélők 21%-al kisebb eséllyel haltak meg bármiben is a vizsgálat kilenc éve alatt a kevés szóját fogyasztókhoz képest. A szója csökkenti az endometriális rák kockázatát és csökkentheti a menopauzával járó hőhullámokat.

Férfi egészség: Egy nagy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy a szójasfogyasztás nem befolyásolja a tesztoszteron-szintet, a sperma sűrűségét vagy a minőségét. A szója 50%-al is csökkentheti a prosztatarák kockázatát. 

Pajzsmirigy: A szója nem befolyásolja a normál pajzsmirigy-funkciójú és megfelelő jód-szinttel rendelkező emberek pajzsmirigy-működését. Ha eszünk szóját, ha nem, be kell vinnünk a napi jód-szükségletünket (150 mcg/nap). ha pajzsmirigy-hormont is szedünk, akkor módosítani kell az adagolást, ha nem állandó a szója-bevitelünk.

Szív- és érrendszer: A szója csökkenti a vérnyomást és az LDL koleszterin-szintet. 

A valóság: Sokan aggódnak a szójában lévő ösztrgén, GMO és vegyszerek miatt, de az étellel bevitt legtöbb ösztrogén a tejtermékekből és húsokból származik. A szója fitoösztrogénjeivell ellentétben az állati ösztrogén valóban utánozza az emberi ösztrogént a testünkben. Hasonlóképpen, a legtöbb GMO szóját a csirkék, disznók és borjak etetésére  használják, aztán az emberek ezeket a haszonállatokat eteti meg. Az emberi fogyasztásra szánt szója java része nem génmanipulált."

Szerencsére a poszt végén vannak referenciák is, tehát akit érdekel, utánanézhet a hivatkozott kutatásoknak. Én még nem döntöttem el, hogy bevegyek-e több tofut az étkezésembe, bár az itthon kapható szójatermékeken fel van tüntetve, hogy GMO-mentes, és bio változatban is lehet kapni. Viszont, a szójatermékek magas fehérjetartalmuk miatt a tejtermékhez vagy húshoz hasonló függőséget tudnak kiváltani. Semmi íze, de csak eszed és eszed. Emellett engem a többi hüvelyesnél is jobban puffaszt a szója, bár ezt már rég nem teszteltem. Nem tudom, hogy mítosz-e, de eredetileg takarmánynövénynek használták a szóját, majd kinemesítettek egy olyan változatot, amit az ember is úgy-ahogy meg tud emészteni. Tehát ha nem GMO vagy nemesített a szója, akkor még nehezebben emészthető, így meggondolandó, hogy mennyire akarunk rákattanni. 

Nincsenek megjegyzések: