2017. március 28., kedd

A tizennyolc vitális pont

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"10. Fejezet

10. Törvény: a csakrák mindig a Kundaliní irányába fordulnak.
Jágjavalkja hozzáállása a pratjáhárához

E könyv hatodik fejezetében megismertük Góraksanátha megértését a pratjáhárával (a külső ingerektől való elkülönüléssel) kapcsolatban. A Sándlija Upanisadban (1.69) egy másik módszert ismerhetünk meg, mely a pratjáhára öt típusát foglalja magában. Az alábbi módszereket különbözteti meg:

  • Az érzékek visszavonása az érzéktárgyaktól. (Ez a Jóga-szútra módszere, de konkrétabban ez nem a módszer maga, hanem annak eredménye.)
  • Minden általunk érzékelt dologra úgy tekinteni, mint a tudatra. (Ez a Védánta módszere, melyet például Sankara tanított az Aparóksánubhútiban.)
  • Lemondani a tetteink gyümölcseiről Isten javára. (Ez a bhakti módszere, melyet az Úr Krisna tanít a Bhagavad-gítában.)
  • Teljesen lemondani a világról. (Ez a szerzetesek és aszkéták ösvénye.)
  • Sorrendben felfelé és lefelé koncentrálnia tizennyolc vitális pontra (marmaszthánára) és egyikből a másikba irányítani a pránát. A tizennyolc pont a lábujjak, lábfejek, bokák, a vádli közepe, a vádli teteje, a térdek, a combok, a gát, a nemi szerv, a köldök, a szív, a török, a nyelv, az orr, a szemek, a szemöldökök, a homlok és a fejtető.

Ez utóbbi módszert tanították az olyan ősi bölcsek, mint Vaszistha (Vaszistha-szamhitá 3.61-74) és Jágjavalkja (Jóga-jágjavalkja 8.8-30).Mivel Jágjavalkja közli a legrészletesebb leírást, ebben a könyvben csak Jágjavalkja pratjáhára-módszerének fogjuk nevezni azt. Itt azonban egy fontos különbséggel fogjuk tanítani, amire szintén számos jóga-szöveg utal. Ha a fenti marma-pontok felsorolásánál megnézzük az első hét pontot, ezek a lábakban található akupresszúrás pontokat jelentik, melyek a mi szempontunkból kevés jelentőséggel bírnak. A következő öt pont egybeesik a csakrák elhelyezkedésével. A következő öt pont a fejben található al-csakrákkal azonos, melyeket összefoglaló néven ágjá (harmadik szem) csakrának szoktunk nevezni. A hetedik pont a fejtető, mely a hetedik csakrát jelképezi. Ezt a csakrát, a szahaszrárát csak akkor fogjuk hozzátenni a meditációnkhoz, amikor a légzésvisszatartásokat is hozzáadjuk. Annak érdekében, hogy egy lélegzetvétel alatt végre tudjuk hajtani az egész technikát, A jógában leegyszerűsítjük Jágjavalkja módszerét úgy, hogy a tizennyolc vitális pontos a hat fő csakrára korlátozzuk. Ehhez a listához később hozzátesszük a hetedik csakrát, majd amikor már tökéletesre fejlesztettük a módszer gyakorlását, lebonthatjuk a hatodik csakrát a különböző alcsakráira."

Nincsenek megjegyzések: