2017. március 13., hétfő

Élj egészségesen száz évig!

A múlt heti blogban ígértem, hogy elmondom a hosszú élet és a fiatalosság megőrzésének titkait, legalábbis azt, hogy én mire jutottam ezzel kapcsolatban. Persze még nem vagyok 100 éves, csak 46, de igyekszem jól tartani magamat! Két dolgot előre kell bocsátani: Mindenki addig él, ameddig a karmája ezt lehetővé teszi, tehát elméletileg tudunk hozzátenni vagy elvenni ebből, de ezt persze nehéz lenne adekvát módon ellenőrizni. Minden esetre sok mindent tehetünk azért, hogy azt az időt, amit ebben a testben eltöltünk, egészségben, aktívan, kreatívan és boldogan tölthessük el. A másik dolog pedig az, hogy a betegségeket nem lehet száz százalékosan kivédeni, akkor sem, ha "tökéletes" életmódot élünk, ezek egy része ugyanis szintén a karmikus visszahatások megnyilvánulási formája, így valamilyen formában végig kell, hogy szenvedjük őket. 

Nos akkor nézzük először azokat a tényezőket, amelyek rövidítik az életünket!

- Káros szenvedélyek, úgymint dohányzás, alkohol, túlzott koffeinfüggőség, drog- és gyógyszerfüggőség. Igazából minden függőség rövidíti az életünket. 
- Magas állati fehérje-bevitel, vagyis hús, hal, tojás, tejtermék. Ha az étkezésünkben a feldolgozott élelmiszerek dominálnak, az is rövidíti az életünket. 
. Mozgáshiány.
- Alváshiány.
- Rendszertelen életmód.
- Túlzott fizikai megterhelés vagy túl intenzív sporttevékenység, illetve a doppingszerek használata.
- Túl sok stressz, szorongás.
- Túl sok utazás, főleg repülőgépen.
- Túl sok TV vagy képernyő-bámulás.
- Kevés természetes fény.
- Túl sok szmog és egyéb káros vegyi anyag a környezetünkben, vízben, talajban, levegőben és a bőrünkön.

Egyértelmű, hogy ezeknek a tényezőknek a csökkentése kedvező hatással lesz az élethosszunkra és az egészségünkre. Most akkor azokról a tényezőkről is beszéljünk, amelyek meghosszabbíthatják az életünket, és segíthetnek az egészségünk megtartásában, a krónikus betegségek elkerülésében. 

- Természetes, növényi élelmiszerek fogyasztása: zöldség, gyümölcs, gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak, növényi olajok. Feldolgozatlan, natúr formában, nyersen vagy főve, párolva. A feldolgozott élelmiszerekből és az olajban sült ételekből lehetőleg minél kevesebbet fogyasszunk. ha tehetjük, bio vagy vegyszermentes alapanyagokat használjunk.
- Rendszeres testmozgás. Elsősorban a jóga, de mértékkel minden más sport (állóképességi és erősportok) végzése is hasznos. A magas sérülésveszéllyel járó sportokat hosszú távon érdemes elkerülni.
- Rendszeres kapcsolat a természettel: kirándulás, friss levegő, hegyek, folyók, tenger, napfény stb. 
- Közlekedjünk sokat gyalog vagy biciklivel.
- Aludjunk 7-8 órát minden nap.
- Ne dolgozzunk napi 8 óránál többet.
- Ne stresszeljünk, helyette töltsünk minőségi időt a szeretteinkkel és végezzünk alkotó tevékenységet.
- Találjunk értelmes célokat az életünkben, és foglalkozzunk a spiritualitással!
- A betegségek kezelésénél lehetőleg válasszuk a természetes módszereket, és csak szükséges esetben forduljunk szintetikus gyógyszerekhez.
- Méregtelenítsük rendszeresen a testünket.
- Végezzünk légzőgyakorlatokat és meditáljunk! A légzés lassítása és a bevitt táplálék mennyiségének csökkentése is hozzájárul az élethosszunk növekedéséhez.

P.S.: A képen látható hölgy 90 éves 😄

Nincsenek megjegyzések: