2017. március 30., csütörtök

A csakrák lótusz-természete

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Jágjavalkja megközelítésének magyarázata egyszerű. A bölcs szerint az érzékek azért nyílnak meg az érzéktárgyak felé, mert a prána túlnyúlik a testünk felszínén és szétszóródik, ezért „kifelé élünk”. Ha visszavonjuk a pránát a testünkbe, akkor az érzékek, melyek a pránát követik, szintén visszavonódnak. Az olyan módszereken túl, mint a légzésvisszatartás, a pránát úgy húzhatjuk vissza a testünkbe, ha a testen belül egyik pontból a másikba irányítjuk. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, csupán koncentrálni kell ezekre a pontokra, vagy légzésvisszatartás, vagy nagyon lassú légzés közben. Ebben a fejezetben körüljárjuk Jágjavalkja pratjáhára-módszerét és utána a tizenegyedik fejezetben hozzáadjuk a harmadik réteget, a rádzsa-jóga megközelítését.

A csakrák lótusz-természete

Amikor sikerült kikristályosítani a hat fénygömböt a hatrészes légzéshullám segítségével, valamint aktiválni azokat az Óm mantra segítségével, a következő lépésben megtapasztaljuk a hat gömb lótusz-természetét. A legtöbb jóga-szásztra nem csakráknak (fénykerekeknek) nevezi a csakrákat, hanem padmáknak (lótuszoknak), melyek különböző számú szirommal rendelkeznek, amit a fő energiacsatornák száma határoz meg, amelyek az adott csakrából kiindulnak. A szirmok számával egyelőre nem kell foglalkozni, erre majd később rátérünk.

A lótuszok az energia székhelyei, elhelyezkedési pontjai vagy koncentrációs pontjai. Úgy tudjuk a legjobban megérteni őket, ha az agy, illetve az elme fejlődésének evolúciós lépéseiként tekintünk rájuk. Például valaki számára, akinek zárt a szívcsakrája, nagyon nehéz együttérzőnek lenni egy idegen vagy tőle független ember iránt, viszont a nyitott szívcsakrával rendelkező emberre a fordítottja igaz. Hasonlóképpen, nagyon nehéz igazán spirituálissá válnia annak, akinek csak az alsó két csakrája nyitott, másfelől viszont, egy nyitott harmadik szemmel rendelkező személy számára nehéz nem úgy látni az egész világot, mint Isten testét, és az isteni szeretet kifejeződését. Ha az ilyem embernek a szív- és köldökcsakrája is zárt, van esélye annak, hogy mentális zavarai fognak kialakulni. Ha csak a szívcsakrája zárt, viszont a harmadik szem- és a köldökcsakrája nyitott, jó eséllyel kultusz-vezérré fog válni az illető. Ha pedig az összes csakra nyitott, akkor az illetőből hiteles spirituális vezető válhat."

Nincsenek megjegyzések: