2017. március 9., csütörtök

A csakrák aktiválása az Óm mantrával

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Folytassuk a légzést és nyilvánítsuk meg a hatrészes hullámot. Azokon a területeken, ahol a hullám a legerősebb vagy legnagyobb amplitúdójú, vizualizáljunk hat fénygömböt, melyek a hullámok kiterjedései. Belégzés közben vezessük fel a lélegzetet a hat gömbön keresztül, kilégzés közben pedig engedjük lefelé. Az első gömböt a gát közepén képzeljük el, a farokcsont végétől nem messze. A második gömböt inkább a testünk hátsó oldala közelében vizualizáljuk, a keresztcsont közepe magasságában. A harmadik gömböt a köldök magasságában képzeljük el, a lumbális gerincszakasz közepén, a törzs hátsó felszíne közelében. A negyedik gömböt a mellkason, a szív magasságában vizualizáljuk. Míg az ötödik gömböt a nyaki gerincszakasz tövében kell megjeleníteni, a hatodik és egyben utolsó gömb a koponya közepén helyezkedik el. Ezen a korai ponton arany, ezüst vagy fehér fényként vizualizáljuk a gömböket, amelyik a legkönnyebben megjelenik. A korai szakaszban nehézséget okozhat a gömbök éles látása, de most rátérünk arra a technikára, amivel aktiválhatjuk őket.

9b Gyakorlat: az Óm betáplálása a hat fénygömbbe, az Óm szótagok számának növelése a légzés lassítása céljából

Anak érdekében, hogy aktiváljuk a gömböket és jobban megtöltsük őket élettel, kombinálni fogjuk a jóga-meditáció két fő aspektusát, a vizualizációt és a mantrát. Az egyszerűség kedvéért eleinte ugyanazt a mantrát fogjuk használni az összes gömbhöz, a szent Óm szótagot. Az Óm-ot a Brahman (a határtalan tudat) megnyilvánulásának tekintik (Amrita-bindu Upanisad 16). A mantrák kiejtésének leghatékonyabb módja az, ha nem hangosan, hanem az elménkben mondjuk ki (amit szanszkritül manasznak nevezünk). A mentális ismételgetés erőteljesebb, mint a suttogó kiejtés, mely viszont hatékonyabb, mint a hangos kiejtés.

Belégzés közben ismételjük el az Óm mantrát minden egyes fénygömbbe. Vagyis belégzés közben hatszor ismételjük az Óm mantrát, először a farokcsonti központba irányítva azt, majd fokozatosan a keresztcsonti, ágyéki, mellkasi, nyaki és koponyaűri fénygömbökbe. Ezután forduljunk meg, és kilégzés közben fordított sorrendben, fentről lefelé irányítsuk a mantrát a központokba."

Nincsenek megjegyzések: