2017. július 16., vasárnap

Kiemelés kézenállásba

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Kiemelés kézenállásba

Az alábbi rávezető gyakorlatsor mindenki számára hasznos lehet, aki szeretné megtanulni a kézenállásba történő kiemelést. Ez egy haladóbb alternatíva ahhoz képest, amikor lefelé néző kutyapózból ugrunk fel a kézenállásba.

1. Bakászanából kézenállásba

A kézenállásba kiemeléshez két fontos képességet kell elsajátítanunk: Ki kell fejleszteni a megfelelő törzs-erőt, és meg kell tanulni áthelyezni a súlypontot. Egy jó rávezető gyakorlat lehet az, ha megpróbáljuk bakászana pozícióból kiemelni magunkat kézenállásba és onnan lassan, kontrolláltan visszaereszteni a térdeinket bakászana pozícióba. Ez eléggé megerőltető gyakorlat, ha első körben nem sikerül, akkor elkezdhetjük azzal, hogy fejenállásból engedjük le magunkat bakászanába, majd visszaemeljük a lábainkat fejenállásba. Gyakoroljuk addig, amíg tíz ismétlést nem tudunk végrehajtani egyben.

2. Terpesz-kiemelés falnál

A második rávezető gyakorlatban támasszuk a hátunkat a falhoz, majd a tenyereinkkel a földre támaszkodva emeljük ki a lábainkat széles terpeszben kézenállásba, és fönt zárjuk össze. Ugyanezen az úton haladva engedjük le a lábainkat. Eleinte a fejünket vagy a tarkónkat fogjuk a falba nyomni, de később meg kell tanulni a keresztcsonttal a falnak támaszkodni, és úgy kiemelni magunkat, mert ez közelebb áll a fal nálküli kivitelezéshez.

3. Zárt lábas kiemelés falnál

Ha terpeszben már meg tudjuk ismételni a gyakorlatot tízszer egymás után, akkor áttérhetünk a zárt lábas kiemelésre, ugyanúgy először a tarkóval, majd a medencével támaszkodva a falhoz.

4. Terpesz-kiemelés fal nélkül

A következő lépésnél hagyjuk el a falat, és kezdjük el a gyakorlás terpeszben, de fal nélkül. A kiemeléshez beljebb kell hozni a lábainkat, mint ahol a lefelé néző kutya-pózban vannak, majdnem a tenyereink mellé. Jussunk el itt is tíz folyamatos ismétlésig.

5. Zárt lábas kiemelés fal nélkül

A negyedik lépéstől az ötödikig úgy juthatunk el, hogy felfelé terpeszben emeljük a lábainkat, de lefelé igyekszünk zártan és lassan leengedni őket. Ebből tudjuk elkezdeni a zárt lábas kimelelést. Ennek megvalósításához hosszú combhajlítókra van szükség, mivel előrehajlításból (uttánászana) kell kiemelni magunkat. A karok és a törzs erősítése céljából megtehetjük azt, hogy a talpakat nem is engedjük le teljesen a földre, hanem a csuklók fölött az alkatnak támaszkodunk a lábujjainkkal (lásd a képen). A negatív fázis (vagyis a kontrollált leengedés) gyakorlása mindig könnyebb, mint maga a kiemelés.

Nincsenek megjegyzések: