2017. július 15., szombat

Szama-vriksászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Szama-vriksászana (függőleges kézenállás)
Dristi: Nászágrai (orrhegyre)

A kézenállás-sorozat következő póza a függőleges kézenállás. Mindannyian tapasztaljuk, hogy ha a kézenállást teljesen függőleges, egyenes gerinccel próbáljuk végrehajtani, akkor nehezebb egyensúlyozni, mintha enyhe ívet hagynánk benne. Ezt nevezzük vállszögnek, ugyanis a törzs és a karok szöge ilyenkor valamivel kevesebb lesz, mint 180 fok. A szama-vriksászana végrehajtásánál azonban nem csak a törzset kell függőleges helyzetbe hozni, hanem a nyakunkat is. Tehát a tekintet nem a földre irányul, hanem szemmagasságban vízszintesen van, illetve egészen pontosan az orrhegyünkre tekintünk.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk fel lefelé néző kutyapózból kézenállásba, majd az egyensúly stabilizálása után egyenesítsük ki a nyakunkat függőleges helyzetbe. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Astau: Kilégzésre ereszkedjünk le csaturanga-dandászanába, minél kevésbé csapódva be a talajba.
Nava: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Aktív elengedés technikája

A fellendüléskor (illetve haladóbb gyakorlók esetében a kézenállásba történő kiemeléskor) meg kell feszítenünk a testünket, majd a karok megfelelő irányú tolásűával ki kell oltani a lendületet, és stabilizálni kell a függőleges helyzetet. A stabilizáció után némileg ellazíthatjuk a vállöv körüli izmokat, hogyha sikerült a csontokat (alkar, felkar, törzs) pontosan egymásra támasztva elérni az egyensúlyi helyzetet. A relaxáltabb végrehajtás azt eredményezi, hogy hosszabban tudjuk kitartani a pózt és jobban tudunk figyelni a légzésünkre.

Rávezető változatok

A függőleges nyakú kézenállást érdemes először a falnál gyakorolni, hassal ás háttal is a falnak. Mindkét esetben igyekezzünk csak a sarkunkkal, illetve a lábujjainkkal támaszkodni és függőlegesen tartani a törzsünket. Utána elkezdhetjük a gyakorlást fal nélkül is, igyekezve kiterjeszteni az időtartamot öt légzésnyire vagy még tovább. Haladó változat: kiemelés kézenállásba, melyet később részletezünk.

Egészségügyi hatások

Stimulálja az agyalapi mirigyet
Szabályozza a testsúlyt
Stimulálja a pajzsmirigy működését, ezáltal javítja az anyagcserét
Stimulálja a mellékvese működését, így csökkenti a felszabaduló stresszhormon (kortizol) mennyiségét
Erősíti a felsőtestet és a vállövet
Csökkenti a fejfájást
Javítja az emésztést és az ürítést
Javítja a hangulatot

Ellenjavallatok: csukló, könyök és váll sérülései, egyensúlyozási zavarok, magas vérnyomás, magas nyomás a koponyaűrben vagy a szemüregben, zöldhályog, menstruáció, hasi sérvek vagy friss műtétek.

Nincsenek megjegyzések: