2017. július 25., kedd

A légzés és az alkímia

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"12b Gyakorlat: Ejtsük ki mindegyik bídzsáksarát ötször, és adjuk hozzá a szirmok számát

Miután egy ideig gyakoroltuk a fenti módszert, a meditációnk jelentős mélyülését fogjuk észrevenni. Amikor ez bekövetkezett, és a légzésünk megfelelő mértékben lelassult, még eggyel növelhetjük a bídzsáksarák számát. Most mindegyik mantrát ötször fogjuk belemondani a megfelelő csakrába. Az új hangsor így néz ki:

LAM-LAM-LAM-LAM-LAM
VAM-VAM-VAM-VAM-VAM
RAM-RAM-RAM-RAM-RAM
JAM-JAM-JAM-JAM-JAM
HAM-HAM-HAM-HAM-HAM
ÓM-ÓM-ÓM-ÓM-ÓM

felfelé menet, és

ÓM-ÓM-ÓM-ÓM-ÓM
HAM-HAM-HAM-HAM-HAM
JAM-JAM-JAM-JAM-JAM
RAM-RAM-RAM-RAM-RAM
VAM-VAM-VAM-VAM-VAM
LAM-LAM-LAM-LAM-LAM

lefelé menet.

Itt is fokozatosan szoktassuk magunkat hozzá a plusz terheléshez azáltal, hogy eleinte gyorsabban mondjuk a mantrákat. Ha már sikerült lelassítanunk a légzésünket másodpercenként egy mantrára, akkor varázslatosan közel kerülünk a percenkénti egy légzésciklushoz, ami többek között a pránájáma egyik célja is. Különösen, ha minden nap gyakoroljuk a pránájámát és a meditációt, akkor segíteni fogják egymást. Ezzel a légzéstempóval már elkezdődnek az alkímiai átalakulások és a koncentrációnk sokkal erősebb lesz.

Megjegyzés: Az alkímiai változás, amire itt Gregor Maehle utal, az agy biokémiai jellemzőinek megváltozása a lassú légzés és a relatív oxigénhiány hatására, valamint az elme működésének megváltoztatása a prána áramlásának lelassulása következtében. Mindezek a tényezők elősegítik a koncentráció elmélyülését."

Nincsenek megjegyzések: