2017. július 9., vasárnap

A tárakszvászana hatásai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A tárakszvászana megkönnyítésére szintén használhatjuk a falat, ilyenkor a falnak háttal megyünk fel kézenállásba, de egy kicsit távolabb vannak a tenyereink a faltól, mint az egyenes kézenállásnál. Majd a lábainkkal lesétálunk a falon, és felvesszük a skorpió-pózt. Egylábas változatban is ugyanígy járunk el. A tárakszvászana fal nélküli gyakorlásában az a nehézség, hogy a súlypontunk magasabban van, mint az alkartámaszos skorpióban, így nehezebb megtalálni az egyensúlyt. A kulcs a vállak és a mellkas pozíciója. Ha túlzottan előrevisszük és kiemeljük a fejünket, akor vissza fogunk esni lefelé néző kutyapózba, míg ha a mellkas túlzottan hátul marad, akkor esélyes, hogy átfordulunk, és hídba érkezünk.

Haladó változat: Mint ahogy a skorpió póz esetében is megtehetjük, hogy a vállakat nem a tenyerek, hanem a könyökök felé visszük, és teljesen kifeszítjük a vállízületet (hollowback), úgy a kézenállásos verzióban is megtehetjük ezt. A térdeket vissza lehet egyenesíteni, vagy behajlítva is maradhatnak, de a vállszöget maximálisra nyitjuk. Ehhez nagyon erős váll-, törzs-, és hátizmok kellenek, és megfelelő mobilitás a vállövben. Ezt a változatot hollowback vagy mexikói kézenállásnak nevezik. A klasszikus tárakszvászana kivitelezését úgy nehezíthetjük még, hogy ujjvégeken hajtjuk végre, vagy bokasúlyokat teszünk a lábainkra. Az egykezes változat is elképzelhető, bár a kivitelezése nagyon nehéz.

Egészségügyi hatások

Nyújtja a testünk elülső oldalát, különösen a mellkast, nyakat, gerincet és a hasat
Erősíti a karokat, vállakat és a hátat
Stimulálja a tüdőt és a hasi szerveket
Erősíti a vér áramlását az agy és a végtagok felé
Stimulálja a nemi szerveket, így elősegítheti a termékenységet
Fejleszti az erőt, hajlékonyságot és az egyensúlyérzetet
Fejleszti a törzserőt
Megnyitja a szívet ás a mellkast
Fejleszti az egyensúlyt, koncentrációt és az önbizalmat


Ellenjavallatok: terhesség, menstruáció, magas vérnyomás, magas nyomás a szemüregben, a csukló, könyök vagy vállak sérülései, gerincproblémák.

Nincsenek megjegyzések: