2017. július 2., vasárnap

A tárakszvászana végrehajtása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ebben a pózban folytatódik a kraukacsászanában elkezdődött hátrahajlító motívum, de ugyanakkor elkezdődnek a kézenállás-pózok is, melyek ezután folytatódnak, különböző lábtartásokkal.

Vinyásza számolás

Tárakszvászana A

Szapta: Belégzésre ugorjunk fel lefelé néző kutyapózból kézenállásba, majd hajlítsuk hátra a törzsünket és a lábunkat skorpió-pozícióba. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Astau: Kilégzésre egyenesítsük vissza magunkat kézenállásba, majd ereszkedjünk le csaturanga-dandászanába, minél kevésbé csapódva be a talajba.
Nava: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Tárakszvászana B

Ékádasa: Belégzésre ismét ugorjunk fel kézenállásba, de most a bal láb maradjon nyújtva, és csak a jobb lábunkat közelítsük a fejünkhöz. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Dvádasa: Kilégzésre egyenesítsük vissza a behajlított jobb lábunkat és a törzset kézenállásba, majd ereszkedjünk le csaturanga-dandászanába.
Trajódasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Pancsadasa-astadasa: ismételjük meg az ékádasa-csaturdasa vinyászákat a bal oldalra is.

A tárakszvászana A és B között elegendő a fél vinyásza, ahogy a fenti leírásban szerepel, utána azonban opcionálisan végezhetünk teljes vinyászát is (vagyis álló helyzetig megyünk fel, és onnan kezdjük a következő vinyászát lefelé néző kutyáig).

Nincsenek megjegyzések: