2017. július 23., vasárnap

Ékahaszta vriksászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ékahaszta-vriksászana (egykezes kézenállás)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A kézenállás-sorozat utolsó eleme az egykezes kézenállás. Ez sokkal nehezebb, mint a kétkezes kézenállások bármelyik változata. Részint azért, mert egy karunkon kell elbírni az egész testünk súlyát, másrészt azért, mert egy tenyéren sokkal nehezebb egyensúlyozni, mint kettőn. Kitartó gyakorlással azonban ezt a pózt is megtanuljuk stabilizálni.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk fel lefelé néző kutyapózból kézenállásba, majd helyezzük át a testsúlyt a jobb tenyerünkre, és kilégzésre a bal karunkat zárjuk a törzsünk mellé. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Astau: Kilégzésre helyezzük vissza a jobb tenyerünket is a talajra, majd ereszkedjünk le csaturanga-dandászanába, minél kevésbé csapódva be a talajba.
Nava: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Ékádasa: Belégzésre ismét ugorjunk fel kézenállásba, de most a bal tenyerünkre helyezzük a testsúlyt, és a jobbat emeljük a törzsünk mellé. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Dvádasa: Kilégzésre helyezzük vissza a bal tenyerünket is a talajra, majd ereszkedjünk le csaturanga-dandászanába.
Trajódasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Aktív elengedés technikája


A pózban az egyensúlyra, a törzsizmok aktivációjára és a bandhákra kell helyezni a hangsúlyt. Az egykezes kézenállásnál azért is nehezebb megtartani az egyensúlyt, mert a törzs elcsavarodik, és ezt nehéz ellensúlyozni.

Nincsenek megjegyzések: