2017. július 22., szombat

Úrdhva-danda-vriksászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Úrdhva-danda vriksászana (vízszintes kézenállás)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A kézenállás-sorozat következő póza a vízszintes lábbal végzett kézenállás, ami tulajdonképpen a dandászana kézenállós változata. Ez a póz már erőteljesen próbára teszi az egyensúlyérzetünket és a törzs-erőnket is. Azonban, ha a fent ismertetett kézenállásba kiemelés-progressziót gyakoroljuk, akkor nem fog gondot okozni a végrehajtása.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk fel lefelé néző kutyapózból kézenállásba, majd az egyensúly stabilizálása után engedjük le a lábainkat vízszintes helyzetig. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Astau: Kilégzésre ereszkedjünk le csaturanga-dandászanába, minél kevésbé csapódva be a talajba.
Nava: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Aktív elengedés technikája

A függőleges kézenállásból lassan eresszük le a lábainkat vízszintesig. Közben a medencét hátrébb kell vinni, hogy kompenzálni tudjuk a súlypont-áthelyezést. A lábainkat tartsuk megfeszítve, és a bandhákat is tartsuk aktívan. A végső pozícióban minden izom feszes, mert ha bármit is ellazítunk, akkor a póz szétesik.

Rávezető változatok

A lábak vízszintes leeresztését gyakorolhatjuk először fejenállásban, majd alkartámaszban is, illetve a csípőnket a falnak támasztva. A kézenállást vízszintes lábbal gyakorolhatjuk úgy is, hogy a lábujjainkkal támaszkodunk a falnak. A fal nélküli gyakorlást kezdhetjük úgy, hogy egy lábunkat engedjük csak le vízszintesre. Haladó változat: Mellső támaszmérleg. Ebben a pozícióban a hajlítás nem a csípőben, hanem a vállízületben következik be, és az egész testünk vízszintes pozícióban van, a karok pedig egy kicsit előredőlnek.

Egészségügyi hatások

Stimulálja az agyalapi mirigyet
Szabályozza a testsúlyt
Stimulálja a pajzsmirigy működését, ezáltal javítja az anyagcserét
Stimulálja a mellékvese működését, így csökkenti a felszabaduló stresszhormon (kortizol) mennyiségét
Erősíti a felsőtestet és a vállövet
Csökkenti a fejfájást
Javítja az emésztést és az ürítést
Javítja a hangulatot


Ellenjavallatok: csukló, könyök és váll sérülései, egyensúlyozási zavarok, magas vérnyomás, magas nyomás a koponyaűrben vagy a szemüregben, zöldhályog, menstruáció, hasi sérvek vagy friss műtétek.

Nincsenek megjegyzések: