2017. július 30., vasárnap

Uttánaparighászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Uttánaparighászana (felfelé néző reteszpóz)
Dristi: úrdhva (felfelé)

Az uttánaparighászana egy átvezető póz az utána következő kis hátrahajlító blokkhoz. Ez a póz a második sorozatban található parighászana (reteszpóz) haladóbb változata, tulajdonképpen kilencven fokkal el van forgatva a talajhoz képest. Az oldalra hajlító pózok viszonylag ritkák a jógában, és a törzsizmok átnyújtása jólesik a kézenállás-sorozat után, valamint felkészíti a gerincet arra, hogy feszültségek nélkül tudjuk majd végezni a hátrahajlító pózokat.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy csak a bal lábunk van nyújtva. A jobb térdünket behajlítjuk, és a talajra helyezzük a két tenyerünk között, majd kifordulunk oldalra úgy, hogy a jobb lábszárunk merőlegesen legyen a matrac hosszanti tengelyére.
Astau: Kilégzésre nyújtózkodjunk a törzzsel felfelé, majd döntsük oldalra, a bal lábunk irányába. Kapaszkodjunk a jobb kezünkkel a bal lábfejünk külső oldalába, a bal kezünkkel pedig a belsőbe. A lábfej pipál. Nézzünk felfelé, és tartsuk függőlegesen a jobb combunkat. Végezzünk el öt mély légzést a pózban. (A kép nem teljesen pontos, mert hiányzik belőle a törzs csavarása és a lábfej pipáltatása).
Nava: Belégzésre engedjük el a lábfejünket, és helyezzük a tenyereinket a talajra a csípőnk mellett, majd kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé nézőkutyapóz.
Dvádasa-sódasa: ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat a bal oldalra is.

Aktív elengedés technikája


A pózban bal oldalra döntjük a törzset, amiben a gravitáció is a segítségünkre lesz, Ehhez aktiválni kell az izmokat a törzs bal oldalán, majd amikor elértük a póz végleges helyzetét, ellazíthatjuk ezeket az izmokat, hogy ne görcsöljenek be az oldalsó hasizmok. A törzs jobb oldalán némileg aktívak az izmok, mivel a lábfejünkbe kapaszkodva húzzuk azt, de ezt is el kell lazítani a végső póz elérésekor. A bal láb hátulsó oldalán erőteljesen nyúlik a vádli és a combhajlító, de nem kell túl sok erőt befektetni a lábfej pipáltatásába sem. Csupán a jobb comb függőlegesen tartása igényel némi izommunkát a comb- és farizmok területén.

Nincsenek megjegyzések: