2017. július 4., kedd

Kulcs a dháranához

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"12. Fejezet

12. Törvény: A pratjáhára elsajátítása erősíti a dháranát, vagyis a meditáció különféle alkotóelemeivel kapcsolatos egyidejű tudatosságot
Ennek a fejezetnek a tartalma is nagyon fontos. Ha mindet elsajátítjuk, akkor jó úton fogunk haladni a meditáció sikeres végzéséhez. Ha pedig túl nagy kihívásnak találjuk e fejezet tartalmát, mint ahogyan a legtöbb ember fogja, akkor haladjunk kis lépésenként, a saját ütemünkben.

Foglaljuk össze röviden az előző fejezet lényeges mondanivalóját: az elménk az érzékszervi információ bemutatója és interpretálója, és annak érdekében, hogy fel tudjuk függeszteni az elménket, az érzékszerveket össze kell kötni az érzéktárgyaikkal. Az elme öt érzékszervi komponense és a hozzájuk kötődő technikák a következők:

  1. Szagló komponens: múla bandha, nászágrai dristi, szantálfüstölő, a nyíló lótuszok illata.
  2. Ízlelő komponens: dzsihva bandha, uddíjána bandha, külső kumbhaka
  3. Vizuális komponens: Csakra-vizualizáció, bhrúmadhja dristi, sambháví múdrá, uddíjána bandha, külső kumbhaka, trátaka Isten formájára.
  4. Tapintó komponens: gjána múdrá, ákása múdrá, sziddhászana és padmászana.
  5. Hang-komponens: a bídzsáksarák, az ísta mantrák, az Óm mantra, bhramarí múdrá, sanmukhí múdrá.
Ha az elme összes különböző komponensét sikerül összekapcsolni a tárgyaikkal, akkor bevégeztük Patandzsalí tanítását a pratjáhárával kapcsolatban, és most már készen állunk a dháranára (koncentrációra). Sikerült megzaboláznunk a tudatalatti elme feldolgozó képességét, mely összehasonlíthatatlanul nagyobb a tudatos elménél. Most ezt a kapacitást a kreatív gondolkodásra és a mély meditációra tudjuk fordítani. Ebben a fejezetben növelni fogjuk az egyes csakrákba kiejtett tő-szótagok számát. Ezáltal még jobban le tudjuk lassítani a légzésünket és még több alkotóelemet tudunk hozzáadni a meditációhoz. A Gheranda szamhitá szerint a dháranát a csakra-vizualizáción keresztül kell gyakorolni (3.68). A Góraksa-sataka (77-88) és Szahadzsánanda Hatha-jóga Mandzsaríja (5.3) is egyetértenek abban, hogy a jógában a meditáció a csakrákon való meditációt jelenti."

Nincsenek megjegyzések: