2017. július 27., csütörtök

A csakrák szirmainak száma

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Miután már otthonossá vált ez a számolás, észre fogjuk venni, hogy a színek vizualizációja már könnyebb és ismét további intellektuális sávszélességre teszünk szert. Ahelyett azonban, hogy rábíznánk az elmére, hogy mit kezd vele, (és a tudatalatti elme bizonyára megteszi a saját választását, ami valószínűleg nem illik bele a tudatos céljainkba), tudatosan azt döntjük, hogy az egyes csakrák szirmainak számára fogunk koncentrálni. Ez a szám nem tetszőleges, hanem a fő nádík számát képviseli, melyek kiindulnak belőlük, mint a kerék küllői. Az egyes csakrák sziromszáma a következő:

Múládhára csakra (farokcsonti) – 4 szirom
Szvádhisthána csakra (keresztcsonti) – 6 szirom
Manipúra csakra (lumbális) – 10 szirom
Anáhata csakra (mellkasi) – 12 szirom
Visuddha csakra (torok) – 16 szirom
Ágjá csakra (homlok) – 2 szirom

Észrevehetjük, hogy a sziromszám alacsony számmal kezdődik a múládhára csakrában, majd növekszik a visuddha csakráig bezárólag. Ez arra a tényre enged következtetni, hogy a csakrák fontossága és feladatainak változatossága emelkedő sorrendben növekszik. A kivétel az ágjá csakra, mely csak két szirommal rendelkezik. Az ágjából csak két nádí indul ki (a szusumná kivételével, mely mindegyik csakrát átszúrja, és ezért nem számolják), de ez a két nádí a legfontosabb (természetesen a szusumná kivételével). Ezek az ídá és a pingalá, melyek a jobb és bal agyféltekét, valamint a paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszert irányítják.

Ne feledjük, mivel oldalról vizualizáljuk a csakrákat, mint felfelé néző lótuszokat, ezért nem fogjuk látni az összes szirmot. Fontos, hogy a virágok mérete is növekszik, ahogy haladunk felfelé a belégzésnél (az ágját kivéve, mely csak két sziromból áll, és mindkettő teljesen látható lesz). Az összes szirom összege a múládhárától az ágjáig 50, ami a szanszkrit ábécé összes betűjének a számával is megegyezik. Mindegyik sziromhoz egy bizonyos betű társul, de a gyakorlásnak ezen a szintjén ezzel nem kell foglalkozni. Emellett a Mahánirvána tantra egy bizonyos vrittit, vagyis érzelmet is társít az egyes szirmokhoz, de egyelőre ezzel sem kell foglalkoznunk."

Nincsenek megjegyzések: