2017. november 29., szerda

A mantra mindenkié!

Adós vagyok még a múltkori wokrhsop mantráinak részletes magyarázatával, de mielőtt még beblebocsátkoznánk, szeretnék ideírni néhány gondolatot a mantrákról. A következő alkalommal, december 21-én (a téli napforduló  éjszakáján) a pránájámát és a hangfürdőt követően másfél óránk lesz még mantrázni. Többen is kérdezték, hogy milyen mantrák lesznek. Még nem tudom előre megmondani, az mindig előtte szokott teljesen összeállni. Minden esetre nem kell aggódnia senkinek sem, ha esetleg nem ismeri vagy nem tudja kívülről valamelyiket. Minden résztvevő fog kapni egy papírt, amelyen kinyomtatva megtaláljátok a szanszkrit mantrákat fonetikus átírással (kiejtész szerint), és a fordításukat is. Aki nem csinált még ilyet, annak sem kell izgulnia, a mantra-meditáció nem feltételez vallásos hitet. A mantrák által megidézett energiák akkor is hatnak ránk, ha nem értjük a jelentését, vagy nem ismerjük azokat az istenségeket, akikhez a mantra szól. Kárt nem lehet tenni velük, vagyis a spirituális fejlődés, az életünk jobbá tétele, a külső és belső gyógyulás és a Kundaliní felébresztésének (ha már a napokban ez került szóba) leghatékonyabb és legbiztonságosabb módja a mantrák éneklése. Nem kell hozzá ének- vagy zenei tudás., de ha van akusztikus hangszered, amin szívesen kísérnéd a mantrákat, akkor hozd el és használd!

A mantrázást nevezhetjük meditációnak is, mert a figyelmünket a létrehozott hangrezgésre próbáljuk fókuszálni. Bizonyos szempontból könnyebb és erőteljesebb, mint a néma, vizuális meditáció, mert nem kell megállítani a légzést és teljesen mozdulatlanná tenni az elmét. A mantra ereje vonzza a figyelmünket, és dolgozik a tudatunkon. Ugyanakkor a Kali-júgában (a jelenlegi védikus világkorszakban) az elme annyira csapongó és nehezen kontrollálható, hogy csak nagyon kevesen képesek a néma, vizuális meditáció hatékony gyakorlására. Tehát az énekléssel lefoglaljuk az érzékszerveinket és az elménket, és így kellemes meditációs élményben lehet részünk, amellett, hogy a mantrák megváltoztathatják az életünket, ha rendszeresen énekeljük őket. A mantra tehát mindenkié, nincs semmilyen előfeltétele annak, hogy részt vegyen valaki a meditáción, vagy megkapja a hasznát. Most pedig lássuk a múltkori alkalom első mantráját:

Hari Óm Tat Szat

Hari - Ó, Úr Hari; Óm - univerzális hangrezgés; Tat - Az; Szat - az örök, Abszolút Igazság

"Óm, Úr Hari, Te vagy az Abszolút Igzaság!"

A Hari szó az istenség személyes aspektusát jelzi. A "har" tő azt jelenti, hogy elvenni, ellopni. Hari elveszi az aggodalmainkat, a negatív karmánkat, a kötöttségeinket, és mindent, ami akadályozza a spirituális fejlődésünket. A Hari nevet az Úr Visnura használják, míg a Hara szó Sivát jelzi, a Hará pedig az Istennőt, Laksmí vagy Párvatí formájában.

Az Óm Tat Szat mantra magyarázatát maga Srí Krisna mondja el a Bhagavad-gítá 17.23-28. verseiben:

"Óm tat szat: e három szó a teremtés kezdete óta a Legfelsőbb Abszolút Igazságra utal. E három szót, amely jelképesen az Abszolút Igazságot képviseli, a bráhmanák (áldozópapok) a Védák himnuszait zengve és a Legfelsőbb elégedettsége érdekében végzett áldozatok során ejtik ki.

Ezért a transzcendentalisták, akik az írások szabályai szerint mutatnak be áldozatokat, adományoznak és vezekelnek, a Legfelsőbb elérése érdekében először mindig az Óm szót ejtik ki.

A különféle áldozatokat, vezeklést és adományozást a gyümölcsöző eredményre való vágy nélkül, a „tat” szóval kell végrehajtani. E transzcendentális tettek célja az, hogy az ember megszabaduljon az anyagi kötelékektől.

Az odaadó áldozat célja az Abszolút Igazság, amelyet a „szat” szó jelöl. Ó, Prithá fia, az ilyen áldozat bemutatóját és a Legfelsőbb Személy örömére végzett, az abszolút természetnek megfelelő áldozatot, lemondást és adományozást szintén „szat”-nak nevezik.

Ó, Prithá fia! Mindaz, amit áldozatként, adományozásként és vezeklésként a Legfelsőbben való hit nélkül hajtanak végre, ideiglenes. Az ilyen tettet „aszat”-nak nevezik, és semmi áldással nem jár sem ebben, sem a következő életben."

A mantrák éneklése is egyfajta áldozati rítus, dzsapa-jagjának is nevezik, és ez a Kali korzsak dominűns áldozati formája. Tehát a mantrák éneklése során is az Abszolút Igazságon kell meditálni, a Tat szót használva önzetlenül fel kell ajánlani neki az áldozat eredményét, és a Szat szó segítségével kell emlékeznünk az Örök abszolútra, hogy a tetteink eredménye is örökké, azaz lelkivé váljon. 

Nincsenek megjegyzések: