2017. november 21., kedd

Az anáhata csakra aktiválása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Azon kívül, hogy közvetlenül meditálunk az anáhatán a Jam mantra segítségével, az anáhata aktiválásának legfontosabb technikája a bhásztriká pránájáma. A belégzéssel és a bordakosár kiterjesztésével növeljük a saját magunk számára fenntartott teret. Ez a képesség közvetlen kapcsolatban van az önértékeléssel és önszeretettel. Ha a mellkas összeesett, vagy merev, azt gyakran a szív védelmezésével hozzák összefüggésbe, de arra is utalhat, hogy megtagadjuk magunktól azt a plusz teret, amit a teljes belégzés lehetővé tenne. A bhásztriká egy dinamikus légzéstechnika, mely magába foglalja a mellkas fújtatását, vagyis gyors felfújását és leeresztését. Ez az energiablokkok, különösen az anáhatát blokkoló visnu-granthi áttörésének elsődleges módszere. A bhásztriká a létező legerőteljesebb légzéstechnika, és csak akkor szabad gyakorolni, ha a pránájáma egyéb alapgyakorlatait már elsajátítottuk, vagyis először az alsó három csakrát kell megnyitni. Részletesen leírtam a bhásztrikát a „Pránájáma: a jóga légzése” című könyvemben, beleértve azt, hogy milyen hibákat lehet véteni, ha helytelenül vagy túl intenzíven gyakoroljuk, vagy ha nem vagyunk megfelelőképpen felkészülve (263. old.)

Az ászanák közül a hátrahajlító pózok segítik az anáhata megnyitását, de a pózok csak kiegészítő szereppel bírnak ebben a folyamatban. Az a megkönnyebbülés, amit az évek óta gyűjtögetett érzelmi blokkok ledobásakor érzünk hátrahajlítás közben, nem azonos a szívcsakra megnyitásával. A szívcsakra megnyitása azt jelenti, hogy képesek vagyunk másokat szeretni anélkül, hogy valamit elvárnánk viszonzásul. A szankalpa folyamata, melyet a 3. fejezetben részleteztem, szintén fontos összefüggésben van az anáhata csakrával.

Most pedig elérkeztünk az anáhata misztikus tulajdonságaihoz. Az anáhata azt jelenti, hogy „töretlen”. Ennek az az oka, hogy az Óm mantra az anáhatában hallható. Ez az elsődleges hang, a hang, amely életre hívta azt a rezgésmintát, melyet ma ősrobbanásnak nevezünk, és melyből az univerzum keletkezett. Jegyezzük meg, hogy az Óm mantra maga az üresség egyik formájából nyilvánult meg. Egy hang általában két tárgy egymásnak ütődése által keletkezik. Amikor azonban az Óm megnyilvánult, nem volt semmi, ami egymásnak ütődhetett volna, így töretlennek nevezik.

Az okot, ami miatt hallhatjuk az Óm-ot a szívcsakrában, a Cshándógja Upanisad magyarázza el: „Az emberi szívben van egy háromszögletű szentély, azon belül pedig egy hüvelyk méretű lángocska. E lángban pedig csodálatos módon benne van az egész hatalmas univerzum, minden világával, óceánjával, folyójával és hegyeivel.” (8.1)
Ez a kis láng a tiszta tudat, az Önvaló. Az önvalón belül létrejön az Óm hang, és e hangon belül található az egész univerzum."

Nincsenek megjegyzések: