2017. november 19., vasárnap

Misztikus erők a Jóga-szútrában

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A sziddhik Patandzsalí nyolcfokú jógájában


Maharisi Patandzsalí ismerteti a jóga gyakorlásának nyolc fokozatát a Jóga-szútrában, és felsorolja azokat az eredményeket vagy rendkívüli képességeket, amikre a jógi szert tehet a különböző fokozatok tökéletes elsajátításával. Az első fokozat az öt jama (tilalom), a második pedig az öt nijama (előírás). A 2.35-45. szótrákban ismerteti azokat a képességeket, melyeket az öt jama és nijama tökéletes gyakorlásával érhet el a jógi.

1. Ahimszá (erőszakmentesség) – a jógi jelenlétében minden ellenségeskedés megszűnik (pl. nem támadják meg vadállatok vagy ártó szándékú emberek)
2. Szatjam (igazmondás) – tettei és azok eredményei összhangban lesznek szavaival (vagyis képes betartani minden ígéretét, és kimondott szavai (átok vagy áldás) valósággá válnak)
3. Asztéja (nem-lopás) – minden drágakővé válik (vagyis nem szenved hiányt az anyagi javakban)
4. Brahmacsarja (szexuális önmegtartóztatás) – életerőre (vírja) tesz szert (az immunitása és vitalitása, élethossza növekszik)
5. Aparigraha (mentesség a birtoklásvágytól) – megismeri múlt és jövőbeni születéseit
6. Saucsa (tisztaság) – fizikai szinten saját testünk védelmezése és mások általi be nem szennyezettség (immunitás a fertőző betegségekkel szemben); az elme tisztításából öröm, egyhegyűség, az érzékek feletti uralom és készenlét az önvaló megismerésére
7. Szantósa (elégedettség) – felülmúlhatatlan örömöt eredményez
8. Tapasz (lemondás) – elpusztítja a tisztátalanságokat, a test és az érzékszervek tökéletessége
9. Szvádhjája (az önvaló tanulmányozása) – összekapcsolódás a választott istenséggel (ísta-dévatával)
10. Ísvara-pranidhána (odaadás Isten iránt) – szamádhi

Az ászana-gyakorlás eredményeit Patandzsalí a 2.46-48. versekben ismerteti: stabilitás, könnyedség, az erőfeszítés megszűnése, meditáció a végtelenen, az ellentétpárok hatásának megszűnése.

A pránájáma gyakorlásának hatásai (2.49-52): a belégzés és kilégzés nyugtalanságának megszűnése, a légzés hosszú és finom, szabályozott lesz, a múltbeli karma magjai megpörkölődnek (erre a csaturtha szó utal), és az önvaló ragyogásának befedettsége megszűnik. A pránájáma (pontosabban a hosszan kitartott kumbhaka) az első olyan fokozat, amely képes a karma feloldására.

A pratjáhára gyakorlásának eredménye az érzékek feletti legfelsőbb uralom (2.55). A további három fokozatot (dháraná – koncentráció, dhjána – meditáció és szamádhi – transz, elmerülés) Patandzsalí egy gyakorlatnak tekinti, és szamjamának nevezi. A Jóga-szútra harmadik fejezetének jelentős részét annak szenteli, hogy a különböző meditációs tárgyakra irányított szamjama által elérhető sziddhiket vagy vibhútikat (rendkívüli képességeket) ismerteti. Alább összefoglaljuk ezeket, először a meditáció tárgyát, majd az eredményét feltüntetve.

1. A tárgyak háromféle átalakulására irányított szamjama – a múlt és a jövő ismerete (3.16)
2. A szóra, az általa jelölt tárgyra és mögöttes jelentéstartalmára irányított szamjama – minden lény kommunikációjának megértése (3.17)
3. A szamszkárákra irányított szamjama – előző születésekkel kapcsolatos tudás (3.18)
4. Másvalaki gondolataira irányított szamjama – az elméje megismerése (3.19)
5. A saját testünkre irányított szamjama – láthatatlanná válás (3.21)
6. A barátságra, együttérzésre, örömre irányított szamjama – a pozitív gondolkodás és érzelmek ereje (3.24)
7. Az erőre irányított szamjama – erő (3.25)
8. Az intellektusra irányított szamjama – a tágyak belső sajátosságainak megismerése (3.26)
9. A Napra irányított szamjama – a kozmosz ismerete (3.27)
10. A Holdra irányított szamjama – a csillagok elrendezése (3.28)
11. A Sarkcsillagra irányított szamjama – a csillagok mozgása (3.29)
12. Manipúra-csakra – az orvostudomány ismerete (3.30)
13. Visuddhi-csakra – az éhség és szomjúság megszűnése (3.31)
14. Anáhata-csakra – a test és az elme szilárdsága (3.32)
15. Ágjá-csakra – a sziddhák megpillantása (3.33)
16. A fényre irányított szamjama – minden megismerése (3.34)
17. Szív – az elme megértése (3.35)
18. A tudatra irányított szamjama – az önvaló ismerete, megvilágosodás, természetfeletti érzékelés (látás, hallás, érintés, szaglás, ízlelés, 3.36-37)
19. Az elme változásainak ismeretére irányított szamjama – belépés mások testébe (3.39)
20. Udána váju – nem éri víz, sár és eső, halálakor felemelkedik (3.40)
21. Szamána váju – ragyogó test (3.41)
22. Űr és hallás közötti kapcsolat – isteni hallás (3.42)
23. Űr és test közötti kapcsolat – lebegés, űrutazás (3.43)
24. A testnélkülin történő meditáció (Naropa jógáihoz hasonló módszer) – megszűnnek a szenvedések, a karma gyümölcsei, az elme tamasz és radzsasz általi befedettsége (3.44)
25. Az elemek attribútumaira irányított szamjama – az elemek mesterévé válik (nyolc sziddhi, 3.45-46)
26. A testre irányított szamjama – szépség, erő, kecsesség, gyémántkeménység (3.47)
27. A megértés folyamatára irányított szamjama – az érzékek feletti uralom, asztrális projekció, testen kívüli utazás (3.48-49)

Itt befejeződik a sziddhik felsorolása, ám Patandzsalí még beszúr egy figyelmeztetést a 3.38-as szútrában: „Mindezek erőknek tűnnek a hullámzó elme számára, de valójában a szamádhit akadályozó tényezők.” A sziddhik tehát a meditáció sikerét jelzik, de valójában csak melléktermékek, melyek megjelenésének nem szabad megzavarnia a jógit a felszabadulás felé való törekvésben. A 4.1-es szútrában arra is rávilágít, hogy a sziddhik ötféle módon érhetők el: az előző születés, gyógynövények, mantrák, lemondások és a szamádhi által. A hindu pantheonban Ganésa és Hanumán azok a félistenek, akik rendelkeznek a nyolc sziddhivel, és képesek megadni azokat a híveiknek.

Nincsenek megjegyzések: