2017. november 4., szombat

A szvasztikászana végrehajtása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Szvasztikászana (kedvező póz)

A szvasztikászanában a lábak és a lábfejek a szvasztika formáját veszik fel. A térdek itt szélesebben vannak, mint a padmászanában, de közelebb vannak egymáshoz, mint a sziddhászanában. A szvasztikászanát alacsonyabb rendűnek tekintik, mint a padmászanát vagy a sziddhászanát, és nincs előírva, hogy melyik lábat helyezzük felülre. Nyugodtan lehet váltogatni az oldalakat. A póz hasonlít a sziddhászanához, de kevésbé bonyolult. A sarkaink nincsenek egymás fölött, hanem egymás mellett vannak. Ezáltal könnyebbé válik a medence előrebillentése, de nem tudjuk stimulálni a múla bandhát.
Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre ülő helyzetbe, majd helyezzük a lábainkat szvasztikászana pozícióba. Nyújtott lábas ülőhelyzetből (dandászana) hajlítsuk be a bal lábunkat és helyezzük a sarkát a jobb lágyékba. Ezután hajlítsuk be a jobb lábunkat, és helyezzük a jobb sarkunkat a bal lágyékba. Most dugjuk be a jobb lábunk ujjait a bal láb combja és vádlija közé. Most mindkét kezünk segítségével húzzuk szét a jobb lábunk combját és vádliját, nyúljunk át és húzzuk fel a bal lábunk ujjait, hogy be tudjuk dugni a jobb láb combja és vádlija közé. Hajtsuk az állunkat a mellkasra, és végezzünk el öt mély légzést, miközben az orrhegyünkre nézünk, és mindhárom bandhát hangsúlyozzuk. Következő alkalommal a lábainkat fordított sorrendben helyezzük be a pózba.
Astau: Belégzésre emeljük ki magunkat lólászanába, majd kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Nava: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Aktív elengedés technikája

A póz végrehajtásához maximálisan ki kell forgatni mindkét combunkat és a lábszárakat is. A bokákat igyekezzünk ellazítani a végső pózban, valamint a medence előrebillentését kompenzáljuk a gerinc kettős S-kanyarulatának hangsúlyozásával. Ez elősegíti a Kundaliní felébresztését pránájáma vagy meditáció közben, ezért a három legjobb meditációs póz (padmászana, sziddhászana és szvasztikászana) között a harmadik helyen van.

Rávezető változatok

Vírászana

A vírászana azt jelenti, hogy „hőspóz”. Így ültek régen a harcosok. Mivel egy kiváló bevezető póz, a gyakorlásunk rendszeres részévé kell válnia, mielőtt e kategória további pózait (vagyis a meditációs pózokat) megkísérelnénk. Ha minden nap gyakoroljuk a vírászanát, a négyfejű combizom meghosszabbodik és az összes többi meditációs pózt könnyebben el tudjuk sajátítani. Nagyon hasznos, ha minden reggel tíz percet ülünk vírászanában az általános ászana-gyakorlás előtt. Eleinte polcoljuk magunkat alá takarókkal, hogy ne érezzünk semmilyen fájdalmat a térdünkben. Ahogy a combjaink lassan bemelegszenek és megnyúlnak, fokozatosan csökkentsük az alátámasztás magasságát, amíg végül, esetleg évek múlva, a földön fogunk ülni. Ez a padmászana ideális előkészítése. Ha már képesek vagyunk a földön ülni, váltsunk valamelyik másik pózra. Ha tudunk vírászanában ülni, akkor használjuk azt a meditációs gyakorlatunkhoz, amíg nem vagyunk képesek a földön ülni alátámasztás nélkül. Ezután váltsunk az ardha sziddhászanára vagy a szvasztikászanára, majd a sziddhászanára és végül a padmászanára.

Nincsenek megjegyzések: