2017. november 16., csütörtök

A szívcsakra jelentősége

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Egyes hallucinogén drogok segítségével rövid időre mesterségesen megnyithatók a magasabb csakrák, de a manipúra és az anáhata előzetes megnyitása nélkül ez szintén skizofréniát és más pszichotikus állapotokat eredményez, és sok esetben ezt visszaesés követi a spirituális úton.

Az a képesség, hogy tudatosan az anáhatába tudja helyezni a pránáját, nagy előnyt jelent a gyakorló számára. Segít abban, hogy megtartsuk a szívünket a központban, és kapcsolatban maradjunk a Gondviseléssel a próbatételek és nehézségek közben. Abban is segít, hogy megosszuk másokkal az eredményeinket, amikor éppen sikeresek vagyunk és a világ tetején érezzük magunkat. A konfliktusok kezelése során os fontos, hogy az anáhatába tudjuk helyezni a pránát. Ez segít megérteni, hogy a velünk szemben álló személy szükségletei nagyon hasonlóak a miénkhez, vagy a csoportéhoz, amibe tartozunk.

Ha az anáhata ennyire nagyszerű, akkor nem tudja-e megoldani az összes problémánkat és a szeretet és béke paradicsommá változtatni a világot? Miért kell az összes csakrán végiglélegezni meditáció közben? Miért nem csak az anáhatán meditálunk, és semmi máson? A közhiedelemmel ellentétben, az szívcsakra nem mindig a legmegfelelőbb a meditációhoz. Ha Churchill vagy Roosevelt főként a szívcsakrán meditált volna az 1940-es években, nem kizárt, hogy ma mindenki szvasztikát hordana a homlokán. Az anáhata hatalmas lépés az emberi evolúció útján, de csak akkor vezethet sikerhez, ha az előző lépéseket is megtettük.

A manipúrához hasonlóan, az anáhata is radzsaszikus csakra. A két alsó csakra tamaszikus, és mivel a túlélésre, az utódnemzésre és az egyszerű, emlősökre jellemző társadalmi struktúrákra koncentrál, a múltunkat képviseli. A manipúra és az anáhata a jelenlegi helyzetünket képviseli, ezen belül a manipúra az összetett emberi társadalmi struktúrákért felelős, melyek elsősorban azon alapulnak, hogy a társadalom a hiányos erőforrásokért folytatott küzdelem köré szerveződik, és az egyéneket fizetéssel jutalmazza vagy bírsággal bünteti, ha nem igazodnak a többséghez. Még mindig valamennyire a jövőben fénylik az anáhata, a szeretetet, együttműködést és a múlt sebeinek begyógyítását hordozva, melyeket az alsóbb csakrák iránti megszállottság bizonyára létrehozott bennünk. Mindkét csakra radzsaszikus. A radzsasz energiát ad, és szükségünk van e két csakra energialöketére, hogy átsegítsük az emberiséget azon a hídon, mely átíveli a bennünk lakozó állat és isteni lényeg közötti szakadékot. Ahhoz, hogy átkeljünk ezen a hídon, magunk mögött kell hagyni a múlt mozdulatlanságát és nagy energiákat kell mobilizálnunk. Ez abban a sok stresszben és feszültségben is megmutatkozik, aminek a modern társadalom kiteszi magát."

Nincsenek megjegyzések: