2017. november 24., péntek

Készen állsz?

Régebben kifejezetten szoláris típusú ember voltam, vagyis olyan, akinek túlteng az energia a Nap-vezetékében a Holdhoz képest. Az ilyen emberekre a fanatizmus és fundamentalizmus jellemző, ami abban nyilvánult meg például nálam, hogy amivel én éppen foglalkoztam, azt kellett volna mindenkinek csinálnia véleményem szerint. Most már egy kicsit kilágyultam, és jobban tudom gyakorolni a Hold-jellegű elfogadást, vagyis fel tudom fogni, hogy sokféle ember van, és nem mindenki ugyanúgy gondolkodik, mint én, és ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy téved. 

Minden esetre abban a hiszemben kezdtem el tíz évvel ezelőtt az Atma Centert, hogy mindenkinek szüksége van a jógára, és ma is ez az álláspontom. Szerintem nincs olyan, hogy valaki még nem áll készen a jógára, mert az ászana-gyakorlás annyira alapvető dolog, mint a légzés, járás, evés. Ha nem gyakoroljuk a jóga-ászanákat, a testünk berozsdásodik, és sokat veszíthetünk az ízületi mozgástartományunkból, a belső szerveink, hormonrendszerünk, idegrendszerünk stb. egészségéről és egyensúlyáról nem is beszélve. Tehát a jóga egy egészségmegőrző rendszer, amely segít abban, hogy a számunkra félretett 70-80 évet ne tablettákon és az SZTK-rendelőben sorba ülve kelljen eltölteni, hanem szellemi és testi egészségünk teljében, alkotó, odaadó, tevékeny emberi életet élhessünk. Nem kell tökéletesnek lenni, elég, ha "dinamikus" emberi lények vagyunk, aki törekszik az egyensúlyra, tudatosan igyekszik élni az életét és folyamatosan fejleszti az értékrendjét, akár csak kis lépésekben. 

A jóga ilyen megközelítésben nagyon "felhasználóbarát" és hatékony. Természetesen hangoztathatjuk fellengzősen azt is, hogy a jóga végső célja az önmegvalósítás, és itt már felmerülhet az az érv, hogy nem mindenki áll készen arra, hogy elinduljon a spirituális úton. Sok embert egyszerűen nem érdekli, nem vonzza a spiritualitás. Hadd mondjak egy-egy példát a jóga fenti két felhasználási módjára! 

A hétvégén tartottam egy csípőnyitó Jin-jóga workshopot, amit másfél óra ászana-gyakorlással kezdtünk. A majdnem húsz résztvevő lelkesen nyújtotta magát a pózokban, melyek nem voltak nehezek ugyan, de öt percet eltölteni bennük azért nem olyan egyszerű feladat. Utána jött a hangfürdő, azt is mindenki élvezte. Végülis itt csak feküdni kell és hallgatni a hangtálak varázslatos hangját. Van, akinek csak egy akusztikus élmény, és van, akinek egy meditációs utazás, de nincs semmi elvárva az embertől, és ezért ezt is könnyen abszolválta mindenki. A workshop harmadik részében mantra-éneklés volt, és öt-hat ember ekkor felállt, hogy ők mennek haza. Hogy azért-e, mert nem érdekelték őket a mantrák, vagy nem hisznek bennük, vagy csak zavarban voltak, hogy másokkal együtt kell énekelni, ezt nem tudom. 

Persze el szoktam mondani, hogy én sem vagyok zenész, meg nem tudok énekelni, de aztán amikor belefogunk, egész jó kis körök szoktak kijönni belőle.  De nem véletlenül vannak így felépítve mostanában a workshopok, hogy a fizikai gyakorlás felől haladunk a légzés és relaxáció felé, majd a meditációval fejezzük be. Nekem is nehezemre sik időnként a mantrázás, mert nagyon nyugtalan az elmém, és mint mindenki másnak, nekem is ellenáll mindenféle szabályozásnak és koncentrációs feladatnak. Ettől eltekintve még nem hallottam senkitől az eddigi workshopok után, hogy kellemetlen élménye lett volna a mantrázástól. De most lássuk a másik példát!

A napokban megkeresett egy küzdősporttal foglalkozó edző, hogy ő már évek óta gyakorolja a jógát, és szeretné mélyebben megismerni, hogy tudjon segíteni a hozzá edzésre járóknak a nyújtásban, mobilizációban, versenyek előtti koncentráció és elcsendesedés elősegítésében. Egyre többen jönnek rá, hogy a test és az elme hatékony együttműködése mennyire fontos. Bármit is csinálunk, az akkor lesz hatékony, ha teljes figyelmünkkel jelen tudunk lenni a MOST-ban, és eltérülés nélkül rá tudunk koncentrálni. Ez pedig erőfeszítést és gyakorlást igényel. 

Az emberek persze számtalan kifogást tudnak adni maguknak, hogy miért nem kezdik el gyakorolni a jógát? "Nem vagyok hajlékony", "Nem köt le", "Nem formálja annyira látványosan a testemet, mint a súlyzózás", "Nem tudok mindenről lemondani", "nincs rá pénzem, nincs rá időm", stb. stb. Persze mindannyian tudjuk, hogy ha nem akarsz valamit, akkor megtalálod a számodra érvényesnek tűnő kifogást, ha pedig akarod, akkor megtalálod a módját, hogy áthidald az esetleges akadályokat, és helyet találj az életedben a jógának, vagy legalább kipróbáld egyszer. Én maga is szívesen segítek mindenkinek, aki meg szeretné tanulni, még egyéni kérésekkel is meg lehet engem keresni. Van még egy-két szabad időpontom magánórára, ha nem vagy sznob és nem akarod megvárni az újévet ahhoz, hogy elkezdd kezedbe venni az életedet, akkor most is felhívhatsz: 06309140839 és meglátjuk, hogyan tudjuk közösen elkezdeni a lépéseket a jóga útján. 

Nincsenek megjegyzések: