2017. november 14., kedd

A visnu-granthi hatása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Bár az emberiség nagy spirituális vezetői, például Mahatma Gandhi, Martin Luther King vagy Nelson Mandela aktiválták a szívcsakrájukat és megadták a valódi emberiség vízióját, legtöbb jelenlegi vezetőnknek még fejlődnie kell eddig a pontig. Ha úgy tekintünk az emberi lényre, mint egy ígéretre, egy hídra, mely összeköti az állat és Isten közötti szakadékot, akkor a szívcsakra lesz e híd közepe. Itt tűnik az emberi lény a legbizonytalanabbnak, a legsérülékenyebbnek és a legértékesebbnek is. Mert ha megnézzük a szív e nagy tanítóit, Gandhit, Kinget vagy magát Jézust, azt látjuk, hogy sokukkal saját embertársaink végeztek. Abban a pillanatban, amikor az emberi élet a legemberibbé válik, annyira utópisztikusnak tűnik számunkra, hogy hajlamosak leszünk elpusztítani. De ezek a tanítók megmutatták, hogy pontosan ebbe az irányba kell mutatnia az emberiség evolúciójának. Míg a múládhára ellenfélnek vagy fenyegetésnek lát másokat, a szvádhisthána a biztonságot keresi másokban, a manipúra pedig a követőket, az anáhata az önzetlen szeretet adásának szemszögéből viszonyul másokhoz. 

Fontos, hogy megnyissuk az anáhatát, miután aktiváltuk a manipúrát, de mielőtt mozgásba hoztuk volna a magasabb csakrákat. Ha anélkül nyitjuk meg az anáhatát, hogy előtte stimuláltuk volna a manipúrát, akkor esélyes, hogy ki fognak használni bennünket. Ha viszont anélkül nyitjuk meg a magasabb csakrákat, hogy előzetesen aktiváltuk volna az anáhatát, akkor esélyes, hogy szektavezérré válunk. Mert ha valaki megértette a szent Törvényt (visuddha csakra) és isteni tudásra tett szert (ágjá csakra), és ezt kombinálja a vállalkozó szellemmel (manipúra csakra), de nélkülözi az adás, szolgálat, megbocsájtás és együttérzés örömét (anáhata csakra), az egy öncélú kultuszt eredményezhet, ahol a követők csak annyiban számítanak, amennyire képesek meghizlalni a vezető pénztárcáját vagy növelni a befolyását. Semmilyen spirituális tanítás vagy tanító nem igazán értékes anélkül, hogy képes lenne önzetlenül szolgálni a tanítványát.

A blokkolt anáhata szintén a visnu-granthi hatása, vagyis annak az erőnek a megkötő hatása, mely fenntartja az emberiséget. Ha a visnu-granthi nagyon erős, akkor egyszerre leblokkolhatja a manipúra és anáhata csakrákat is. Ha ez a helyzet, akkor ne alkalmazzunk magasabb spirituális gyakorlatokat (mint például a meditáció a tudaton vagy a magasabb csakrákon), amíg nem sikerült megnyitni ezeket a középső csakrákat. Ha véletlenül megnyílnak a felsőbb csakrák, miközben a visnu-granthi blokkolja a két középsőt, akkor esélyes a skizofrénia kialakulása. A skizofrénia azt jelenti, hogy az ember olyan erőteljes tudás birtokába kerül, amit nem képes beépíteni az életébe. Amikor megnyílik a manipúra és az anáhata, akkor kezelni tudjuk a legtöbb dolgot, amit az élet ránk dob. A szívcsakra elősegíti azt a képességet, hogy alárendeljük magunkat egy magasabb intelligenciának és erőnek."

Nincsenek megjegyzések: