2017. november 30., csütörtök

Visuddha csakra

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Visuddha Csakra (torokcsakra)

Elhelyezkedése: nyak töve
Minősége: szattva
Eleme: éter, űr
Érzéktárgy: hang
Színe: füstös bordó
Szirmok száma: tizenhat
Mantra: HAM
Jantra: fehér kör

A szívcsakra együttes megnyitása egy olyan emberiséget fog eredményezni, mely a szeretet által vezérelve éli az életét. Lehet, hogy egyesek szerint ez egy álom, de nem az. Ez teljesen szükségszerű. Nem maradhat fenn az emberi faj, ha nem teszi meg ezt a lépést, máskülönben a manipúra általi megszállottságunkban egyszerűen elfogyasztjuk ezt a bolygót, Gaia Anyát, túlélésünk zálogát. A visuddha csakra azonban még sokkal messzebbre visz, mint a szívcsakra. Sokan azt fogják mondani, hogy ez nem lehetséges, mert még olyan messze vagyunk e csakra kollektív megnyitásától. Meg kell értenünk azonban, hogy ez a zavar, a képtelenség a jövőbe tekintésre, mindig jelentkezett, amikor egyik csakráról a másikra váltottunk. Csak akkor érthetünk meg igazán egy csakrát, amikor megnyitjuk. A hüllő képtelen megérteni az emlős komplex érzelmeit és értékrendjét, ugyanígy az első cskrás személy idegenként tekint a második csakrásra. Pontosan ugyanez történik a csakra-evolúció minden egyes lépésénél. A manipúra-személyt főleg a hatalom és a profit érdekli, és nem látja az előnyt abban, ha önzetlenül ad, és tovább fejlődik.

A visuddha csakra képessé teszi az egyént és az emberiséget, hogy harmóniában éljen az isteni törvénnyel. Ez a csakra a szent törvények megismerését adja, melyek alapján a teremtés megnyilvánul. Amikor eljutunk ennek a csakrának a szintjére, megértjük, hogy van egy univerzális terv, amely alapján minden történik. Megértjük, hogy a világ és az emberi lény nem csak egy véletlen baleset következménye, ahogy egyes modern tudósok vélik. E csakra szintjén mindennek a jelentését és célját megértjük. Az olyan kérdések, minthogy „Miért teszi Isten ezt velem?” itt véget érnek. A visuddha azt jelenti, hogy „a legtisztább” Ez az első csakra, amelyben a látásmódunk teljesen személytelenné, egó mentessé válhat. Még a szívcsakra is az alapján gondolkodik, hogy „hogyan viszonyulok én más lényekhez”, „Hogyan szolgálhatok másokat”? A visuddha csakra szintjén nincs én, csak a tiszta látásmód marad.

A visuddha csakra az első szattvikus csakra. Ez azt jelenti, hogy mentes az alsóbb késztetések tompaságától és a ragaszkodás okozta mentális láztól. Csak a megtisztult intelligencia és bölcsesség ragyogó nyugalma marad. Ez a csakra az éter elem mikrokozmikus képviselője. Az éter nem olyan elem, mint a levegő, tűz, víz ls a föld elemek: sokkal finomabb. De nélküle a másik négy elem egyike sem tudna megnyilvánulni, éppen ezért alapvetőbb, mint a többi."

Nincsenek megjegyzések: