2017. november 17., péntek

Egészséges-e a nyers vegán étrend?

Régen volt már táplálkozással kapcsolatos blogbejegyzés, úgyhogy most következzék egy ilyen is! Megszokhattuk már, hogy az étkezés terén sok mindenki kész egyenesen vallásháborút indítani azért, amiben ő hisz és amit ő követ, azokkal szemben, akik máshogyan étkeznek, és a saját diétájuk mellé gyártanak ideológiát. Az egyes diéták kitalálói által terjesztett, gyakran áltudományos szlogenek mellett érdemes áttekinteni a tudományos publikációkat is az adott étrend mellett vagy ellene. Én már lassan öt éve vagyok vegán, de nem tértem át a nyers vegán étkezésre. Az alábbiakban olvashattok arról, hogy miért, és hogy milyen tévhitek terjengenek a nyers étkezéssel kapcsolatban. Az eredeti cikk szerzője Christopher Vanjek, a livescience.com szerzője. 

A jó egészség felé vezető út fontos építőköve a megfelelő étrend, de zsákutcák is akadnak rajta bőven. Az olyan diéták, mint a vegetáriánus vagy a mediterrán étrend, már komoly tudományos háttérrel rendelkeznek, de még a teljesen vegán étrendet is egyre több tudós és táplálkozási szakértő támogatja. A nyers vegán étrend hívei szerint azonban a főzés természetellenes és egészségtelen. Egyre több celeb tér rá a nyers étkezésre, és a hétköznapi emberek közül is sokan kitörő lelkesedéssel számolnak be a nyert étrenddel elért sikereikről. 

Elképzelhető azonban, hogy a jó egészséghez vezető úton a nyers vegán étrendre való átállás egy U-kanyarnak felel meg. Ha valaki már vegetáriánus vagy vegán, nem sokat nyerhet vele, ha teljes nyers étrendre vált, de sokat veszíthet. Még azok az orvosok is, akik vegánok és ezt javasolják a pácienseinken, óva intenek a nyers étrendtől. Miért? Elsődlegesen azért, mert ha nyers étrendre váltunk, azzal számos növényi ételt kizárunk az étkezésünkből (gabonaféléket, hüvelyeseket, fűszereket és bizonyos zöldségeket). Ráadásul fölöslegesen tesszük ezt, mert a legtöbb elv, amire a nyers vegánok az étrendjüket alapozzák, tudományos szempontból tévhit. 

Mi az a nyers vegán étrend?

Olyan növényi alapú étrendről beszélünk, amelyben az ételt nem főzik, azaz nem hevítik 40 Celsius foknál melegebbre az elkészítés során. Az ételeket vagy frissen eszik, vagy alacsony hőfokon aszalják, vagy erjesztik. 

Ennek az az elképzelés az oka, hogy a 40 foknál jobban felhevített ételben nem csak a tápanyagok semmisülnek meg, hanem az étel mérgezővé és nehezebben emészthetővé válik. A nyers vegánok szerint a főzés megöli az ételt. A nyers vegánok szerint a nyers étel élő, a főtt pedig halott. Azt mondják, hogy az élő, azaz nyers ételek tele vannak életerővel, vagyis csível, pránával. A halott, vagy főtt ételekben szerintük nincs prána és sokkal kevesebb a tápanyag is. A különböző zöldturmixok kulcsszerepet játszanak a nyers étekzésben. A jövő héten sorra vesszük azt az öt tévhitet, melyre a nyers étkezés hívei erőteljesen alapozzák a nézeteiket. 

(folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések: