2017. november 3., péntek

Laksmí-gájatrí

Mivel a múltkori hangutazáson leginkább a női energiákat akartuk megidézni, Kálí istennő mantrája után, akik egy kicsit erőteljesebb formája a hindu istennőknek, Laksmí déví, a szerencse istennőjének mantrájával zártuk a meditációt. A szerencse istennője szinte minden vallásban megtalálható, az ókori görög és római panteonban (Tyché, illetve Fortuna), a Indiában és Balin Srí vagy Laksmí néven tisztelik. A Dzsain vallás ugyanúgy tiszteli, mint a hinduk, valamint a tibeti, nepáli és délkelet-ázsiai buddhizmusban is megtaláljuk a szerencse-istennő alakját Vaszundhará formájában.

A hidu panteonban Laksmí az Úr Visnu energiája és hitvese, így mondhatjuk, hogy az "istennők" vezéralakja, mint ahugyan Visnu is a "főnök" a hindu szentháromságon belül. Srínek vagy Dél-Indiában Tirumangalnak is nevezik, mivel hat kedvező tulajdonsággal, isteni bőséggel rendlekezik, ezek a vagyon, erő, befolyás, szépség, tudás és lemondás. A Puránák történetei szerint az okozati óceán kiköpülésekor született, és Visnut választotta örök társául. Amikor Visnu Ráma és Krisna avatára formájában megnyilvánult a földön, akkor ő is elkísérte őket társaiként (Szítá és Rukminí). A Védák laksmí megtestesülésének tekintenek minden nőt. A hindu esküvői szertartás során Laksmí és Visnu kapcsolata és házassága a különböző ceremóniák és rituálék alapja. 
A hinduizmus sákta hívei Laksmít a Legfelsőbb Istennő egyik megnyilvánulásának tekintik.

Az indiai művészetben elegáns száríban, bőséget ontó aranyszínű nőként ábrázolják, akiken egy bagoly a járműve, mely a gazdasági tevékenység fontosságát hangsúlyozza az élet fenntartása szempontjából, valamint Laksmí képességét, hogy a megtévesztő sötéátségben is tud mozogni, dolgozni és fennmaradni. Általában jógaózban ül vagy űáll lótusz-trónusán, és lótuszvirág van a kezében, mely a szerencsét, az önvalóról szóló tudást és a spirituális felszabadulást szimbolizálja. Négy karral ábrázolják, melyek a négy emberi életcélt( dharma - vallásos elvek; artha - gazdasűgi fejlődés; káma - a vágyak beteljesítése; móksa -felszabadulás) képviselik. Laksmí déví mantrái közül az egyik legfontosabb a Laksmí-gájatrí.

Laksmí Gájatrí

Óm Mahádévjai Csa Vidmahé Visnupatnyai Csa Dhímahi Tannó Laksmí Pracsódaját 


„Óm, hadd meditáljak a Nagy Istennőn, Óh, Visnu felesége, add meg nekem a magasabb intelligenciát; Bárcsak Laksmí Déví megvilágosítaná az elménket!”


A mantrákat érdemes naponta legalább 108-szor elismételni egy malán, de ha tehetjük, akkor több kört is énekelhetünk belőle. Egyesek szerint 125 ezerszer kell elismételni a Laskmí-gájatrít, és utána beteljesülnek a vágyaink. November 25-én újra hangutazós workshop lesz, és újabb mantrákat fogunk kipróbálni. Mindenkit szeretettel várunk!

Nincsenek megjegyzések: