2017. november 2., csütörtök

Társadalmi és tudati evolúció

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Egyesek azt gondolhatják, hogy a kereskedők és az üzletemberek önzők, de emlékezzünk rá, hogy a szolgálataik nélkül a legtöbb áru nem állna a rendelkezésünkre. A manipúra az az erő, mely a modern termelőüzemek fejlődése mögött áll. Karl Marx három történelmi fázist nevezett meg a Kommunista Kiáltványban, melyek végül a kommunista társadalomhoz vezetnek: Az első fázis, a rabszolgatartó társadalom egyértelműen azonosítható a hüllő-természetű gyökércsakrával. A második fázis, a középkori feudális társadalom, mivel arra helyezte a hangsúlyt, hogy a családokat és klánokat egy szűk területhez kösse, és gyakran zsarnokok voltak a vezetőik, közeli kapcsolatban áll a második csakrával, a szvádhisthánával. A harmadik történelmi fázis, az iparosodás során a vezető réteg, a burzsoázia kifejlesztette a termelőüzemeket. Jógikus perspektívából Marx burzsoáziája az az osztály, amely teljesen megnyitja a manipúra csakrát, és kifejleszti annak potenciálját. Érdekes megjegyezni, hogy mekkora jelentőséget tulajdonít Marx a modern ipari és vállalkozói képességek kifejlődésének. Eddig a pontig pontosan elemezte ki az emberi társadalom fejlődését, ami egybeesik a jóga nézeteivel az alsó három csakrát illetően. De hogyan tovább?

Ha az emberiség megreked a manipúra szintjén, a hatása alatt kifejlesztett ipari termelőüzemek a kontrollálatlan mohóság miatt meg fogják semmisíteni ezt a bolygót (és bennünket is vele együtt), mivel kimerítik annak erőforrásait és megmérgezik. Ezért, még a túlélés szempontjából is szükségszerű, hogy a spirituális evolúciónk tovább haladjon a következő csakrához, a szívcsakrához. Vérbeli ateistaként Marx természetesen hallgatott az ilyen irányú lehetőségekről.

A manipúra csakra aktiválásának és a visnu-granthi csökkentésének eszközei közé tartozik a naulí, a külső légzésvisszatartás, az uddíjána bandha, a báhja (külső) uddíjána, a nádí sódhana pránájáma és a szúrja bhédana pránájáma, melyeket mind részletesen leírtam a „Pránájáma: a jóga légzése” című könyvemben. Egy másik fontos technika természetesen az, ha kizárólag ezen a csakrán meditálunk, miközben belemondjuk a RAM-ot. Mint ahogy az előző csakrák esetében is, aktiválása után a legfontosabb, hogy túllépjünk rajta, a következő csakrához."

Nincsenek megjegyzések: