2017. november 26., vasárnap

Sziddhák a hinduizmusban

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Sziddhák a hinduizmusban

A hinduizmus irodalmában először a Maitréja Upansadban találkozunk a kifejezéssel, amikor a szerző kijelenti, hogy "sziddha vagyok".

Tamil Naduban, Dél-Indiában a sziddha (tamil nyelven sziddhar) az a lény, aki elérte a fizikai és spirituális tökéletesség magas szintjét vagy a megvilágosodást. Ennek a végső kifejeződése az volt, hogy a sziddhák állítólag elérték a fizikai test halhatatlanságát. A tamil hagyományban tehát azt nevezik sziddhának, aki elérte egy bizonyos szádhaná (lelki gyakorlat) célját, vagy azon az úton halad. Annak érdekében, hogy a hosszú meditációkat és a légzés lelassítására vagy megállítására törekvő pránájáma gyakorlatokat kibírják, a sziddhák bizonyos titkos összetevőkből álló raszájanákat (életelixírt) vesznek magukhoz, mely megerősíti a testüket. Így a tamil sziddha tradíció az indiai alkímiai hagyománnyal is összefonódott. A hagyomány szerint a sziddhák különböző misztikus képességekkel rendelkeztek, például levitáltak. A nyolc misztikus képességet (astasziddhit) tamil nyelven attamasziddhigalnak nevezik. A hindu kozmológiában a Sziddhalóka az a felső világ, ahol a tökéletes lények (sziddhák) megszületnek, és már születésüktől fogva rendelkeznek a nyolc sziddhivel. A tizennyolc tamil sziddha a következő:
  1. Agasthiyar
  2. Kamalamuni
  3. Thirumoolar
  4. Kuthambai
  5. Korakkar
  6. Thanvandri
  7. Konganar
  8. Sattamuni
  9. Vanmeegar
  10. Ramadevar
  11. Nandeeswarar (Nandidevar)
  12. Edaikkadar
  13. Machamuni
  14. Karuvoorar
  15. Bogar
  16. Pambatti Siddhar
  17. Sundarandandar
  18. Patanjali
A kasmíri saivizmusban a sziddha a sziddha guru (tökéletes mester), aki a saktipát módszere által avatja be a tanítványokat a jógába. A sziddha az, aki túllépett az egóján, legyőzte az elméjét a tudatával, és a főként radzsasz és tamasz minőségekből álló testét átalakította szattvikussá. Ezt általában kitartó meditációval érik el.


A hindu hagyomány szerint mélyen a Himalájában létezik egy Sziddhásrama nevű hely, ahol nagy jógik, szádhuk és bölcsek élnek, akik mind sziddhák. Ez hasonlít a tibeti miszticizmus Sambhalájához. Számos indiai eposzban és Puránában említik ezt a helyet, például a Rámájanában és a Mahábháratában is. Válmíki Rámájanájában azt olvassuk, hogy Visvámitra Sziddhásramában lakott, Visnu földi hajlékán, amikor az megjelent Vámana inkarnációjában. Visvámitra elvitte Rámát és Laksmanát Sziddhásramába, hogy megöljék az áldozati rítusokat zavaró ráksaszákat (démonokat).

Nincsenek megjegyzések: