2017. november 1., szerda

Miért fontos Kálí istennő imádata?

A múltkori hangutazás során egy Kálí-mantrát is énekeltünk:
Óm Hrím Krím Srím Kálíjé Namaha - Hódolat Mahákálínak

Óm - univerzális hangrezgés; Hrím - Mahámájá tő-mantra; Krím - Kálí tő-mantra; Srím - Laksmí tő-mantra; Kálíjé - Mahákálínak, a Fekete Istennőnek; Namaha - felajánlom hódolatomat.


Kálí istennő a hindu istenségek közül a legjobban félreértett személyiség, bár sokak szerint a legerősebb is egyben. Kálí sötét és ijesztő formája valóban félelmet kelthet, hacsak nem pillantunk a megfelelő tudás birtokában az ijesztő forma mögé. 
Kálí istennő személyiségét először Rámakrishna Paramahamsa mutatta be a modern világnak, mint az Univerzális anyát. Ebben az időben a világot gyarmatosítók uralták, akik nem fogadták el az Univerzális Anya gondolatát, pláne ilyen ijesztő formában. 
A pszichológusok felfogása Kálí istennőről sokkal többet árul el a saját tudatalattijukban rejtőzködő sötétségről, mint a nagy Istennőről, aki bölcsen és együttérzően tekint az összes lényre. A jóga különböző istenségeit a meditációs gyakorlatok fényében lehet megérteni. A jógikus istenségek a magasabb tudat energiáival állnak kapcsolatban, túl az elme kettősségén és a testi késztetéseken. Ilyen értelemben véve drámai és ellentmondásos lehet a megjelenésük, ami szánt szándékkal történik. 
Kálí istennő a kála-sakti, vagyis az idő energiája. A nyakában koponyákból készült füzért visel, amivel minden dolog átmenetiségére utal. Ugyanakkor ő az idő végső átalakító ereje, mely a halálból a halhatatlanságba visz. Kálí nem csak a végtelen idő, hanem a határtalan tér, a végtelen üresség, melyet sötétkék színe jelez. Misztikus tánca a teljes világmindenség folyamatos átalakulását jelképezi. 
Kálí kezében egy villám van, a vidjut-sakti, a tudat villám- vagy elektromos ereje, mely a legfelsőbb erő. Az összes istennő és az egész univerzum az ő felfoghatatlan erejéből nyilvánul meg. Kálí mag-mantrája a krím, ami a krijá-sakti, vagyis az átalakulás ereje az élet nagy folyama közepette. 
Kálí nem a halál és pusztulás istennője, ahogy egyesek látják, hanem ellenkezőleg, az isteni erők győzelmét képviseli a halál és elmúlás fölött. Harcos istennő formája megsemmisíti az elme összes illúzióját, és felszínre hozza a legbelsőbb Önvalónk örök jelenlétét. 
Kálí a jóga-sakti, vagyis a jóga ereje is. Eredeti értelmében a jóga a visszatérést jelenti a létezés isteni forrásához. Ez a niródha, vagyis az elme felfüggesztése és az e felszámolása által válik lehetségessé. Kálí a niródha-sakti, mely az Upanisadok negáló passzusaiban (neti-neti - nem ez, nem ez) mutatkozik meg. 
A Kuldaliní-sakti, a bennünk szunnyadó jógikus átalakító erő Kálí kegyéből és motivációja alapján működik. A Kundaliní felemelkedése közben feloldja az összes csakrát és visszatér a tiszta egység tudatába, amely Kálí istennő lakhelye
Kálí Síva saktija, annak Mahákála formájában. Mahákála az örökkévalóság nagy ura, és Kálí a hanyatt fekvő Siván táncol, azt mutatva, hogy az abszolút csendből és transzcendenciából nyilvánul meg az isteni öröm és élet. 
Ugyanakkor Kálí istennő fontos társadalmi jelentőséggel is bír modern világunkban. Az idő átalakító erejével lehetővé teheti, hogy belépjünk a világbéke és egymás megértésének új korszakába, feltéve, ha elfogadjuk a tudat valódi változásának szükségszerűségét. Kálí azt kéri, hogy az örökkévalóságért éljünk, és ne csak a röpke, átmeneti örömökért, vagy anyagi célokért.
Ha szeretnénk elhozni az Isteni Fényt a világba, akkor Kálí istennő jóindulatát kell megnyernünk. Má Kálí az Univerzális Anya legfelsőbb formájaként visszafogadja gyermekeit örömteli ölelésébe. Keresztülvisz a legmélyebb sötétségen, hogy elérjük a legmagasabb fényt.
(David Frawley cikke nyomán)

1 megjegyzés:

Anna írta...

Kérlek Káli segíts! Fogadj gyermekeddé. Szeretlek!