2017. november 7., kedd

Az anáhata csakra

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Anáhata csakra (szívcsakra)

Elhelyezkedése: mellkas közepe
Minősége: radzsasz
Eleme: levegő
Érzéktárgy: tapintás
Színe: tűzvörös
Szirmok száma: tizenkettő
Mantra: JAM
Jantra: füstszínű kettős háromszög

Az anáhata, a szívcsakra alkotja a tengelyt, a hét fő csakra közepét (ebbe beleszámoljuk a hetedik csakrát az ezerszirmú lótuszt, melyről a 17. fejezetben lesz szó). Átmenetet képez az állati múltunkat képviselő három alsóbb csakra és a mennyei és isteni jövőnket és evolúciónkat képviselő három magasabb csakra között. Éppen ezért egyes iskolák a szívcsakrát tekintik a legfontosabbnak.

Spirituális evolúciónk szempontjából az anáhata fontosabb, mint a manipúra. Ha a manipúrát az emberszabású agyunkhoz hasonlítjuk, akkor az anáhata az emberi agy, mely irányítja és meghatározza, hogy mit is jelent igazából embernek lenni. Míg a legprimitívebb érzelmek a szvádhisthánához kapcsolódnak, az anáhata az összetettebb érzelmeket tartalmazza, melyek az emberiség nagy részét vezérlik, például azt az igényt, hogy mások elismerjenek és tiszteljenek, vagy a szeretetet, szégyent, bűntudatot, becsületet, erényességet, hősiességet, nemességet stb. Egy állat nem aggódna ennyire összetett dolgokon.

Az anáhata a levegő elem és a hozzá kapcsolódó tapintásérzék megnyilvánulása. A bőr, a tapintás érzékszerve érzékeli a levegő mozgását és hőmérsékletét. Hasonlóképpen, a szívünk érzelmeit gyakran az érintés által fejezzük ki. Például az ölelésnél a másik személy szívcsakrája köré fonjuk a karjainkat.

Bár úgy tűnhet, hogy a legfontosabb társadalmi funkciókat egyszerűen beteljesíthetjük a manipúrán keresztül is, ez csak felszínesen igaz. Míg egy számítógép vagy robot végre tudja hajtani a manipúra egyes funkcióit, az emberi lényt olyan elképzelések motiválják, mint az önbecsülés, önmaga elfogadása, vagy a szégyen és a bűntudat elkerülése. Sok ember számáéra egy bizonyos munkahelyen dolgozni nem csak azt jelenti, hogy bizonyos tevékenységet végez, hanem az is fontos számára, hogy a másokkal történő kommunikáció és együttműködés becsületes és ne lealacsonyító legyen."

Nincsenek megjegyzések: