2017. november 9., csütörtök

A szívcsakra és az együttérzés

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Míg a manipúra funkciója asszimilatív, az anáhatáé inkább relatív. Az tesz bennünket igazából emberivé, hogy a szívünkből tudunk viszonyulni másokhoz, és nem mechanikus, számító módon. Egy tanár számára nagyon fontos, hogy szívből viszonyuljon a tanítványaihoz. Különösen a spirituális tanítók esetében fontos, hogy leereszkedjenek a a felsőbb csakrák elvont magasságából és a szívcsakrába helyezzék a központjukat. Jézus Krisztus egy olyan tanár volt, aki nagyon jártas volt ebben. Úgy tudta kifejezni és megélni a feltétel nélküli szeretetet, mint senki más előtte, ami a teljesen aktív és nyitott szívcsakra jele.

A szívcsakra az együttérzést adja hozzá a már meglévő egyenlethez. Míg a manipúra szintjén a vagyonszerzés, a hatalom birtoklása, vagy a kiváló képességek megszerzése lenne a legfelsőbb cél, ami felé törekszünk, amikor aktiválódik az anáhata, megértjük, hogy a legnagyobb ajándék az életben az, hogyha pozitív módon hozzá tudunk járulni mások életéhez. És nem azért, mert akkor mások azt hiszik, hogy nagyszerűek vagyunk, hanem azért, mert megértjük, hogy a valódi boldogság és szabadság nem abból származik, ha kapunk valamit, hanem abból ha önzetlenül adhatunk. A szvádhisthánával ellentétben, mely a szükségleteket jelzi, és a manipúrával ellentétben, amely elvenni akar, az anáhata adni akar. A szívcsakra megnyitása azt jelenti, hogy lehetővé tesszük a határtalan potenciál nagyobb erejének, hogy kifejezze magát rajtunk keresztül mások javára. Nincs nagyobb módja a boldogság és szabadság átélésének az egyén számára, mint amikor ennek az erőnek a csatornájává válik. A képesség, hogy önzetlenül adjunk másoknak, megszabadít bennünket a múltunktól. Így mások szolgálata lesz a szabadságunk.

Jegyezzük meg azt is, hogy a szívcsakra működése fontos szerepet játszik a modern igazságszolgáltatásban. Bár egy bíró számára elengedhetetlen a teljesen nyitott manipúra, a bíráskodásunk már messze meghaladta ezt a pontot. Míg Hammurapi törvényeit le lehetett egyszerűsíteni a „szemet szemért, fogat fogért” alapelvre, ma egy bírónak, még egy gyilkossági ügyben is figyelembe kell vennie, hogy a gyilkosságot hidegvérrel követték el, vagy pedig belső válság közepette, és hogy az elkövető megbánta-e tettét, és hogy mennyire tűnik hitelesnek a megbánása. E komplexitás miatt az ilyen ítéletet soha nem lehet egy gépre, például egy számítógépre bízni; egy ebrei lényre van szükség hozzá, aki legalább intuitív módon hozzá tud férni a szívcsakra funkcióihoz. Ez arra mutat, hogy az emberiség igyekszik túllépni a manipúra csakrán, de mivel a népesség nagy tömegei a materializmus, versengés és erőszak hatása alatt állnak a föld nagy részén, úgy látszik, hogy ez a lépés komoly küzdelmekkel jár."

Nincsenek megjegyzések: