2019. június 27., csütörtök

A pránájáma ereje

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Pránájáma
A három fő jóga-technika közül a következő a pránájáma. A pránájáma a légzőgyakorlatok összetett rendszeréből áll. A pránikus burok kapcsolja össze a fizikai burkot a mentálissal. Közelről tükrözi azt, ami mindkettőben történik. Így a pránikus burok egy rendkívül jó eszköz a test és az elme befolyásolására. A prána, az életerő nem ugyanaz, mint a lélegzet. A lélegzet a prána külső, anatómiai megnyilvánulása. A légzés (a prána megnyilvánulása) harmonizálása által harmonizálni tudjuk a légzés belső okát, a pránát is. A pránájáma gyakorlása számos fontos módon befolyásolja a pránát, és így a testet és az elmét is. Mind a gyakorlatokat, mind a hatásokat, az elérésükhöz használt módszerekkel együtt leírtam a „Pránájáma: a jóga légzése” című könyvemben. Az alábbi csak egy összefoglaló lesz.
A pránájáma gyakorlásának egyik fő hatása az, hogy visszaviszi a szétszórt pránát a testbe. A jóga-írások szerint a szétszórt prána csökkenti az élethosszt. A szétszórt prána a szétszórt elme formájában is megnyilvánulhat az életünkben, például ha bőbeszédűek vagyunk és sok olyan dolgot csinálunk, mely nem vezet sehová. Ez nyugtalanságot eredményez, azt, hogy „önmagunkon kívül” vagyunk, ahelyett, hogy a középpontunkban lennénk. Azt eredményezi, hogy” Mindenhol” vagyunk, ahelyett, hogy a szívünkben pihennénk. Olyan kapcsolatok fenntartását eredményezi, melyek ledegradálnak bennünket, ahelyett, hogy az adás vágyából viszonyulnánk másokhoz, és azt is eredményezi, hogy boldogságot nem okozó vágyakat fejlesztünk ki ahelyett, hogy isteni célunknak élnénk (szvadharma).
A pránájáma koncentrálja a pránát a testünkben annak érdekében, hogy megállítsa a psziché kivetülését a környezetünkre. Ha kivetítjük az énünket, az azt jelenti, hogy az érzékek stimulációjában fogjuk keresni a kielégülést, azt a kielégülést, mit csak az Istennel való elválaszthatatlan kapcsolatunk újrafelfedezése hozhat meg. Ha felfedezzük és megtestesítjük ezt az örök egységet, az eredmény egy teljes és integrált emberi lény lesz.
A pránájáma másik hasznos eredménye a prána növelésének és tárolásának képessége. A jóga szaktekintélyei szerint az általános, felszínes légzéssel csak a prána töredékét tudjuk befogadni ahhoz képest, amit mély és kontrollált jógikus légzéssel tudnánk. A prána tényleges tárolását a testünkben hatékonyan fejleszti a légzésvisszatartás (kumbhaka), melynek segítségével rögzíthetjük a pránát a testünkben. A rögzítés egyszerűen azáltal történik, hogy az elménket a kívánt területre fókuszáljuk a légzésvisszatartásnál. Mivel a prána oda megy, ahová az elme, a tudatos koncentráció automatikusan elviszi a pránát erre a területre. A prána szétterjesztése a különböző testtájakra javarészt a kilégzési fázis alatt történik. Míg a légzésvisszatartásnál a köldök (manipúra csakra) területén koncentráljuk a pránát, a kilégzés során a prána eljut a köldökből azokra a területekre, ahol a leginkább szükség van rá."

Nincsenek megjegyzések: