2019. június 22., szombat

Padma majúrászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"57. Padma majúrászana (pávapóz lótuszülésben)
Amikor a következőkben ismertetett, közönséges majúrászanát megfelelően sikerült elsajátítani, és stabilan tudjuk tartani a testünket vízszintesen fél percig, elvégezhetjük az alábbiakban ismertetett változatot. Ezt azonban ne kíséreljük meg addig, amíg az előző gyakorlatok során a lábak keresztezését padmászanában nem tudjuk végrehajtani a kezek segítsége nélkül a szarvángászana és sírsászana pozíciókban.
Technika:
  1. Kövessük ugyanazokat a lépéseket, melyeket a közönséges majúrászana esetén, addig a pontig, ahol a testünk felveszi a vízszintes helyzetet (8. lépés).
  2. Ekkor keresztezzük a lábainkat padmászana helyzetbe. A testünk keresztezett lábakkal is maradjon vízszintes helyzetben. Emeljük fel a fejünket. A majúrászana esetében említett szabályok itt is érvényesek. A hatásai ugyanazok, amiket a majúrászanánál felsoroltunk.
(A közönséges, vagyis nyújtott lábbal végzett majúrászana (mely egyébként az egyensúly és a törzserő szempontjából némileg nehezebben végrehajtható, mint a padma-majúrászana) ismertetése ezután következik. A sorrend, amelyben Krishnamacharya ismerteti az ászanákat, nem teljesen érthető, hiszen néha egy-egy elem leírása később jön, mint a rá épülő módosított ászana leírása. A gyakorlás szempontjából sem teljesen logikus a leírás, ezért érdemesebb a modern változatban ismert Ashtanga vinyásza-sorozatoknak megfelelő formátumban gyakorolni az ászanákat és változataikat. Következzék most mégis a padma-majúrászana vinyászáinak felsorolása:
Ékam: Belégzésre tádászana szthitiből ugorjunk kis terpeszbe, és as kezeinket összekulcsolva, tenyerekkel felfelé fordítva nyújtsuk a fejünk fölé. Közben az állunkat nyomjuk a mellkashoz.
Dvé: Kilégzésre hajoljunk előre, majd helyezzük a tenyereinket a két talpunk közé, hátrafelé néző ujjakkal úgy, hogy a külső tenyérélek érjenek össze.
Tríni: Belégzésre emeljük a fejünket és a mellkast, de a tenyerek maradjanak a talajon.
Csatvári: Kilégzésre nyissuk szét a könyökünket, és helyezzük el a fejüket a két térdünk között.
Pancsa: Belégzésre emeljük vissza a fejünket a harmadik vinyászába, és a testsülyt vigyük a tenyerekre.
Sad: Lélegezzünk néhányat ebben a pozícióban.
Szapta: Belégzésre ugorjunk hátra csaturanga pozícióba, de a tenyerek maradjanak hátrafordítva, a könyökök pedig összezárva. Helyezzük a hasunkat a könyökökre.
Astau: Belégzésre vigyük előbbre a súlypontot, majd emeljük el a lábainkat a talajtól, egyenes törzsünket a levegőben tartva. Helyezzük a lábainkat lótuszpózba.
Nava: Tartsuk ki a pózt folyamatos légzéssel, ameddig szükséges.
Dasa: Belégzésre bontsuk a lótuszpózt, és engedjük vissza a kinyújtott lábainkat a talajra.
Ékádasa: Belégzésre ugorjunk előre a harmadik vinyászával megegyező pózba.
Dvádasa: Ismételjük meg a negyedik vinyászát.
Trajódasa: Ismételjük meg az ötödik vinyászát.
Csaturdasa: Belégzésre egyenesedjünk fel, majd a lábainkat ugrással összezárva érkezzünk meg a szamaszthitibe.)

Nincsenek megjegyzések: