2019. június 25., kedd

Az ülő pozíciók

Újhabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Ülő pozíciók
Ezek a pózok alkotják a jóga kvintesszenciáját. Sokkal könnyebben tudunk belépni a szamádhiba, amikor függőleges törzzsel ülünk, és a gerincünk felveszi a természetes kettős hajlatát. A legtöbb esetben a hanyatt fekvés túlzottan tamaszikussá (nehézzé és passzívvá) teszi az elmét. A kanapén történő görnyedés vagy a hát nekitámasztása valaminek általában azt jelenti, hogy az alsó háti lordózis megszűnik. Ha az alsó hát kifotikussá válik, akkor az apána, vagyis a lefelé irányuló életerő válik dominánssá. Ha az ideális pozícióban tartjuk a gerincet, az elősegíti a Kundaliní (az isteni teremtőerő) felemelkedését és azt is jelenti, hogy a testünk erőfeszítés nélkül tud ellenállni a gravitációnak. Így hosszú ideig ülhetünk diszkomfort vagy fáradtság nélkül. Mindkét esetben a testünk megakadályozná a szamádhi elérését.
A másik fontos feltétel az, hogy a tenyerünk és a talpunk is felfelé legyen fordítva, befogadó helyzetben. Az is segít, ha a gát vagy a talajhoz nyomódik, vagy a bal sarkunk stimulálja. Az első feltétel a padmászanában teljesül, ha előrebillentjük a medencénket. A második feltétel a sziddhászanában teljesül, ha a bal sarkunk a megfelelő helyen van. Végül pedig, ha úgy ülünk a földön, hogy a gát van legalul, az elősegíti a prána (életerő) belépését a központi energiacsatornába (szusumnába). Ez önmagában egy nagy téma, amit részletesen ismertettem a Jóga-meditáció című könyvemben.
A képesség, hogy egy minőségi meditációs pózban tudjunk ülni, nem jön meg egy nap alatt. Sohasem tanultam volna meg, ha csak ülök és meditálok. Úgy szereztem meg ezt a képességet, hogy a pózok teljes sorozatát gyakoroltam, melyeket mozdulatsorok kötöttek össze, több, mint tíz évig, minden nap. Amikor megtanultam helyesen ülni lótuszülésben, lényeges volt, hogy belekezdtem a pránájámába. Ez sokkal jobban felgyorsította a fejlődésemet, min t csak a meditáció önmagában.
Soha ne próbáljuk beleerőltetni a lábainkat egy pózba, ami meditatívnak tűnik. Ezt meg kell tanulni. Erről részletesen írok az első négy könyvemben, de leginkább az „Ashtanga-jóga: gyakorlat és filozófia” és a „Pránájáma: a jóga légzése” könyvekben. Elérhetjük a szamádhit speciális meditációs póz nélkül, sőt, mindenféle jógapóz nélkül is. De azzal növeljük az esélyt, ha jó minőségű pózban ülünk. Ugyanezt lehet elmondani a jóga összes ágáról és technikájáról. Önmagukban véve nem kizárólagosak vagy nem garantálják az eredményt, de összességében, minél több technikát alkalmazunk, annál nagyobb az esélyünk a sikerre. Számomra az összes lehetőség kihasználása volt célravezető. Mivel átlagos képességű gyakorló voltam, ezért minden segítségre szükségem volt, amit megkaphattam."

Nincsenek megjegyzések: