2019. június 23., vasárnap

Majúrászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"58. Majúrászana (pávapóz)
Ezt az ászanát közvetlenül a földön kell végezni. Ne legyen szőnyeg vagy más anyag leterítve a földre.
Technika:
  1. Álljunk egyenesen, összezárt lábakkal. Ugorjunk terpeszbe úgy, hogy 12 hüvelyknyi távolság legyen a lábaink között. Emeljük fel a karjainkat, fűzzük össze az ujjainkat és fordítsuk felfelé a tenyereinket. Nyújtózkodjunk a testünkkel és a karjainkkal.
  2. Kilégzés közben döntsük előre a törzset, csípőben meghajolva. A karjaink legyenek kinyújtva. Amikor a kezeink a föld közelébe érnek, bontsuk az ujjak kulcsolását, fordítsuk lefelé a tenyereinket és helyezzük őket a talajra a lábaink között, az ujjaink mutassanak hátrafelé és a kisujjak érjenek össze. A lábaink legyenek nyújtva és a térdeinket se hajlítsuk be. A törzs is maradjon nyújtott ás minél egyenesebb állapotban.
  3. Belégzésre emeljük meg a fejünket.
  4. Kilégzésre hajtsuk előre a fejünket, távolítsuk el eymástól a két könyökünket, és helyezzük a fejünket a térdeink közé.
  5. Belégzésre emeljük meg a fejünket és térjünk vissza a 3. lépésben ismertetett pozícióba.
  6. Vegyünk néhány mély levegőt.
  7. Belégzésre ugorjunk hátra mindkát lábunkkal úgy, hogy a köldökünk a könyökeink fölé kerüljön, miközben a lábainkat kinyújtjuk hátra. A lábaink érjenek össze, legyenek egyenesek, spicceljünk a lábfejünkkel, és a rüszt nyugodjon a talajon. A könyökeinket helyezzük szilárdan a köldökünk két oldalára, és legyenek olyan közel egymáshoz, amennyire csak lehetséges.
  8. Lassan lélegezzünk be, a belégzés csak fele annyi legyen, mint amennyi az előző mély légzésnél volt, és mozdítsuk előre a testünket három hüvelykkel, hogy a testünk vízszintes deszkapózba kerüljön. A lábaink legyenek nyújtva, a térdek együtt és a lábujjaink spicceljenek. Emeljük fel a fejünket. Megjegyzés: a fent leírt végső pozíció nem biztos, hogy kezdeti szinten kivitelezhető. A gyakorlás kezdeti szakaszában csak kb fél hüvelyknyire emeljük a lábainkat, és növelhetjük a magasságot, ahogy a gyakorlásunk fejlődik.
  9. Lélegezzünk be és ki szabályozott módon, de ne tartsuk vissza a levegőt.
  10. Belégzés közben engedjük le a lábainkat.
  11. Belégzés közben ugorjunk előre és hozzuk a lábainkat a tenyerek kté oldalára, és belégzés közben emeljük fel a fejünket a 3. pozícióba.
  12. Kilégzésre hajtsuk le a fejünket és a könyököket eltávolítva egymástól, helyezzük a fejünket a térdeink közé.
  13. Belégzés közben emeljük meg a fejüket és tárjünk vissza a 3. pozícióhoz.
  14. Egyenesedjünk fel, és ugrással zárjuk össze a lábainkat, majd érkezzünk meg az ászana előtti kiinduló helyzetbe. Ebben az ászanában a hasunk össze van nyomva, és a tüdő is össze van nyomva, ezért úgy tűnhet, hogy ebben a pózban nem lehet szabályosan lélegezni. Ha sikerült annyira elsajátítani a majúrászanát, hogy fél percig stabilan tudjuk tartani a törzsünket, akkor végrehajthatjuk a korábban említett változatot, a padma-majúrászanát. Ezt a változatot azonban ne gyakoroljuk addig, amíg az előző gyakorlásoknál a padmászanába történő lábkeresztezést képesek vagyunk megoldani a kezek segítsége nélkül a szarvángászana és sírsászana pozíciókban. Ha ezen a ponton gyakoroljuk a szabályozott légzést a padma majúrászana pozícióban, később a közönséges majúrászana pozícióban is könnyű lesz gyakorolni a pránájámát. Mindig oda kell azonban figyelni, hogy ne terheljük túl a tüdőnket. A maximális eredmény érdekében a pránájámát öt percig kell végezni, miközben a testünket vízszintes deszkaként tartjuk. A pránájáma megfelelő gyakorlása nehéz, de ha gyakoroljuk, akkor könnyűvé válik.
Megjegyzés: „Legalább négy óra teljen el az utolsó étkezésünk óta, mielőtt megpróbálkozunk ezzel az ászanával.
Hatásai:
  1. Megelőzi a lép és a máj összes betegségét.
  2. Meg is gyógyítja a lép és a máj betegségét, de az ilyen kezeléseket az adott betegségben szenvedők csak egy megfelelően felkészült tanár személyes vezetése alatt tudják alkalmazni.
  3. Erősíti az emésztés tüzét.
Ezt az ászanát nem szabad végeznie annak, aki túlsúlyos, nehezen lélegzik, vérnyomás- vagy vesepanaszai vannak. Ezt az ászanát nyáron mértékkel kell gyakorolni. Ha ezt az ászanát gyakoroljuk, akkor a tejnek rendszeresen szerepelnie kell az étrendben.


Nincsenek megjegyzések: