2019. június 29., szombat

Bharadvádzsászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"59. Bharadvádzsászana (Bharadvádzsa bölcs póza)
Technika:
  1. Üljünk egy összehajtogatott puha anyagra, és nyújtsuk ki az egyik lábunkat előre, a másikat pedig hajtsuk hátra térdben úgy, hogy a lábfejünk közel legyen a fenekünkhöz, a talpunk felfelé nézzen, a lábujjaink legyenek nyújtva, és a rüsztünk a ruhához érjen. A térdeink legyenek olyan közel, amennyire csak lehetséges. Kinyújtott lábunk lábfeje nézzen felfelé, legyen a földön és ne dőljön semelyik oldalra sem. A testünk legyen egyenes és a gerincünket nyőjtsuk ki, hajtsuk végre az állzárat.
  2. Hajlítsuk be a kinyújtott lábat (mondjuk a jobbat) térdben, és hozzuk a jobb sarkunkat minél közelebb a köldökünkhöz. A jobb térdünk érjen a talajhoz. Mindkét térdünk legyen olyan közel egymáshoz, amennyire lehetséges.
  3. Vigyük körbe a jobb kezünket a hátunk mögött, és fpgrjuk meg a jobb lábunka nagylábujját. A tenyerünk érjen a rüszthöz.
  4. Bal kezünk tenyerét helyezzük a ruhára a jobb combon kívül. A kezünk legyen nyújtva, ne hajlítsuk be könyékben. Bal csuklónk érjen a jobb comb külső oldalához.
  5. Csavarjuk el a törzsünket jobbra. Fordítsuk el a fejünket úgy, hogy az állunk a bal váll fölé kerüljön.
  6. Lélegezzünk be és ki mélyen, és tartsunk légzésszünetet mindkettő után. A kumbhakam mindkét fajtájára szükség van. Lassan növelhetjük a mély légzésciklusok számát, 12-ről 48-ra.
  7. Ismételjük meg a másik lábunkkal is.
Megjegyzés: hasi műtét esetén a póz végzése ellenjavallott.
(A modern Ashtanga vinyásza jógában a fejet a törzs csavarási irányáűval egy irányba forgatják, míg Krishnamacharya ezt fordítva tanította. Soroljuk fel a bharadvádzsászana vinyászáit álló helyzetből is:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre tírjangmukha-ékapáda-pascsimóttánászanába, vagyis a jobb lábunkat egyből vírászana pozícióba hajlítva érkezzünk meg ülő helyzetbe.
Astau: Kilégzésre hajlítsuk be a bal lábat térdben, és helyezzük féllótusz pózba. Fogjuk meg a nagylábujjunkat hátulról a bal kézzel, majd a jobb tenyerünket támasszuka talajara a bal térd külső oldalán és forgassuk el az egész törzsünket és a fejünket is balra. Lélegezzünk mélyeket a bharadvádzsászanában légzésvisszatartásokkal.
Nava: Belégzésre bontsuk a kulcsolást, és enesítsük ki a bal lábunkat. Majd kilégzésre helyezzük a tenyereinket a talajra a csípők mellett.
Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat a levegőbe (utpluthi), majd vigyük hátra a lábainkat a tenyereink között, lehetőleg a talaj érintése nélkül. Ennél a hátraugrásnál a jobb lábat nem kell kiegyenesíteni és előrehozni, csak megemelni behajított térddel, majd a másikkal együtt kinyújtani csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Kilégzésre érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Belégzésre ugorjunk előre tírjangmukha-ékapáda-pascsimóttánászanába, vagyis a jobb lábunkat egyből vírászana pozícióba hajlítva érkezzünk meg ülő helyzetbe.
Pancsadasa: Kilégzésre hajlítsuk be a jobb lábat térdben, és helyezzük féllótusz pózba. Fogjuk meg a nagylábujjunkat hátulról a bal kézzel, majd a jobb tenyerünket támasszuk a talajara a bal térd külső oldalán és forgassuk el az egész törzsünket és a fejünket is balra. Lélegezzünk mélyeket a bharadvádzsászanában légzésvisszatartásokkal.
Sódasa: Belégzésre bontsuk a kulcsolást, és egyenesítsük ki a jobb lábunkat. Majd kilégzésre helyezzük a tenyereinket a talajra a csípők mellett.
Szaptadasa: Belégzésre emeljük ki magunkat a levegőbe (utpluthi vagy utthita-dandászana), majd vigyük hátra a lábainkat a tenyereink között, lehetőleg a talaj érintése nélkül, és érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Astadasa: Kilégzésre érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Navadasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Ékónavimsatihi: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Vimsatihi: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánádszanába.
Ékavimsatihi: Kilégzésre hajoljunk előre mély uttánászanába.
Dvávimsatihi: Belégzésre egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába és érkezzünk meg szamaszthitibe.)

Nincsenek megjegyzések: